Gåva av fastighet som inte är förskott på arv

2017-08-28 i Förskott på arv
FRÅGA
Hej.Jag har fått ett hus i gåva av min mor (räknas inte som förskott av arv). Jag har syskonbarn som skall ha ut sin laglott. När jag fick huset i gåva var det värderat till 3.6 miljoner när vi sedan sålde huset fick vi ut mer än värderingen som gjordes i samband med att gåvan gavs. Vilket värde skall jag räkna laglotten på?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En gåva av en fastighet presumeras som förskott på arv om det inte anges i gåvobrevet att det inte ska vara en del av arvslotten. Om det hade varit ett förskott på arv ska gåvan värderas till marknadsvärdet som gällde vid tidpunkten då gåvan gas, enligt 6 kap. 3 § ärvdabalken. Om gåvobrevet är giltigt är hela fastigheten en vanlig gåva och inget överskott ska betalas ut till övriga arvingar. Samma sak hade gällt ifall fastigheten hade sjunkit i värde, dvs de övriga arvingarna hade inte behövt "täcka upp" för den förlusten. Gåvan står helt enkelt utanför hela arvet nu. Det som också förenklar det hela är att du verkar bara ha syskonbarn som är arvsberättigade. Det är endast bröstarvingar (dvs dina syskon) som är skyddade med det förstärkta laglottsskyddet i 7 kap. 4 § ärvdabalken. Ett syskon till dig hade under vissa omständigheter kunnat väcka talan gällande gåvan, men det gäller inte dina syskonbarn.

Vänligen,

Hanna Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1245)
2021-07-20 Kan man behöva betala tillbaka förskott på arv?
2021-07-20 Flyttat över pengar till övriga bröstarvingar
2021-07-11 Förskott på arv?
2021-07-03 Är underhyra förskott på arv?

Alla besvarade frågor (94327)