Går det att göra sina barn arvslösa?

FRÅGA
Vi är ett gift pensionärspar med särkullbarn på båda sidorna. Mitt enda barn en dotter har kränkt oss båda. Vi vill inte att hon ärver mig (pappan). Hon har t.ex tidigt frågat vad hon ska ärva efter mig. Min fru och jag köpte ett nybyggt hus 2013 och betalade 1.5 miljoner kontant-1,4 på lån. Om jag avlider först och min dotter får ut sin laglott kan min fru inte bo kvar. Finns det någon lösning för oss. Fruns dotter är inget problem med.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som du mycket riktigt skriver så kan man inte göra sina egna barn arvslösa då de alltid har rätt att få ut sin laglott. Din dotter kommer således alltid att kunna kräva ut sin laglott.

En möjlighet är dock att ni genom äktenskapsförord gör allt eller delar av er gemensamma egendom till din frus enskilda egendom. T.ex. skulle ni kunna skriva över huset som din frus enskilda egendom. På så sätt kommer den egendomen inte att ingå i bodelningen mellan den efterlevande maken och dödsboet eftersom det enbart är giftorättsgods som bodelas (se 10 kap. 1 § ÄktB). I ett sådant scenario kommer din dotter inte att komma åt den egendomen som är skriven som din frus enskilda egendom.

En sådan lösning kan dock enligt praxis (se NJA 1985 s. 414) klandras med stöd av 7 kap. 4 § ÄB eftersom den kränker laglotten. Möjligheterna att göra en bröstarvinge helt arvslös är alltså begränsade då skyddet för laglotten i svensk rätt är så pass stark. Hoppas du fick svar på din fråfa

Louise Kjellberg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (984)
2021-11-30 Bröstarvinges arvsrätt
2021-11-29 Var vänder man sig om man behöver någon som förvaltar ett dödsbo?
2021-11-25 Vem ansvarar för dödsboet
2021-11-22 Kan man ärva skulder? Vem skall ansöka om konkurs för ett dödsbo som är på obestånd?

Alla besvarade frågor (97574)