Går böter och indraget körkort mot förbudet mot dubbelbestraffning?

2017-10-03 i Påföljder
FRÅGA
Kan man få både böter och indraget körkort för fortkörning?? Dp blir det väll två straff på en å samma sak ??
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Två straff för samma gärning är inte tillåtet enligt förbudet mot dubbel bestraffning (ne bis in idem) (Europakonventionens tilläggsprotokoll 7 punkten 4:1). För att det ska vara otillåtet att både dra in körkortet och utdöma böter krävs att både det indragna körkortet och böterna är att se som straff. Faktum är att Högsta domstolen har prövat just frågan om körkortsingripande och åtal till följd av samma gärning strider mot förbudet mot dubbel bestraffning. Svaret var nej (NJA 2015 s. 58). Böter är ett straff, medan indragande av körkortet är mer av en sanktion. Det ska alltså inte vara dubbelbestraffning att både utdöma böter och dra in körkortet för samma gärning och det är därför tillåtet.

Jag hoppas du fick svar på dina frågor!

Med vänlig hälsning,

Emelie Lövgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1549)
2021-07-23 Straffet för olovlig körning vid återfall
2021-07-22 Hur lång tid måste gå mellan brotten för att det inte kan bli aktuellt med straffskärpning på grund av återfall?
2021-07-22 Vad är det längsta straffet för en 15-åring?
2021-07-21 Vad är mängdrabatt vid straff?

Alla besvarade frågor (94218)