Gamla skulder hos näringsidkare

2017-04-22 i Preskription
FRÅGA
När jag skulle beställa tid hos tandläkaren visade det sig att jag hade en 3 år gammal skuld hos dom. Jag fick inte boka tid om jag inte betalade skulden och jag ifrågasatte då hur det kan komma sig att jag kan ha en skuld så länge utan att ha fått påminnelser samt att skulden gått till inkasso och fick till svar att det inte funkar så samt att det är för att de är ett privat företag. De är ju samtidigt anslutna till försäkringskassan om det har någon betydelse.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du har haft en skuld i över tre år hos din tandläkare har den förmodligen preskriberats enligt 2 § 2 stycket preskriptionslagen. Av din fråga framgår det inga exakta datum, men har du som konsument en skuld som är över tre år gammal, och du inte fått hem någon form av påminnelse eller liknande, kan tandläkaren inte längre kräva betalt för skulden. Det har ingen betydelse att de är ett privat företag eller om de är anslutna till Försäkringskassan.

Vänliga hälsningar,

Malin Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Preskription (602)
2021-09-17 Preskriptionstid på fordringar
2021-09-07 När försvinner en skuld hos inkasso?
2021-08-29 När preskriberas ett borgensåtagande?
2021-08-17 När preskriberas en skuld?

Alla besvarade frågor (95767)