Fråga om preskriptionstid för lönefordran

2017-02-08 i Preskription
FRÅGA
Hej! Jag har jobbat i flera några år nu och inte fått ut lön för övertid. Hur långt tillbaka kan man kräva saknad lön och vad bör man tänkte på och vad kan vara bra att ha när man kräver att få ut den lönen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du kan kräva uteblivna betalningar vad avser övertid så långt som tio år tillbaka i tiden. Något att tänka på är att inte framställa krav Du inte kan bevisa att du har rätt till.

Lönefordringar omfattas av allmän preskription, 2 § preskriptionslagen. Därav följer att dessa preskriberas (alltså inte kan krävas ut med hjälp av kronofogdemyndigheten eller domstol) tio år efter att de uppkom. Att ha rätt till något är dock bara halva striden.

Motsätter sig din arbetsgivare dina krav kan Du komma att behöva bevisa att du har rätt till ersättningen, dvs. faktiskt jobbat de timmarna Du påstår och erhållit för låg ersättning för dessa timmar. Mitt råd är att Du startar en dialog med din arbetsgivare om detta, det kanske går att komma överens.

Behöver du ytterligare stöd och råd är du välkommen att kontakta oss på tfn 08-533 300 04 (måndag till onsdag 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Philip Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Preskription (602)
2021-09-17 Preskriptionstid på fordringar
2021-09-07 När försvinner en skuld hos inkasso?
2021-08-29 När preskriberas ett borgensåtagande?
2021-08-17 När preskriberas en skuld?

Alla besvarade frågor (95746)