Fråga om gåva som ska vara enskild egendom

2017-11-20 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Vi säljer vårt hus till en av våra döttrar, för att möjliggöra köpet säljs fastigheten 300 000 kr under marknadsvärdet. Dottern och hennes make kommer att äga 50 procent var av huset. Vi har tänkt att skriva ett gåvobrev/förtida arv där det framgår att vi skänker 300 000 kr till vår dotter. Hur ska vi formulera dokumentet så att det tydligt framgår att vid en ev framtida försäljning av fastigheten ska gåvosumman vara enskild egendom och tillfalla vår dotter.
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga!

När det gäller gåva av fastighet så måste ett gåvobrev upprättas skriftligen. Vidare ska det undertecknas av givare (er) samt gåvotagaren (er dotter). Det ska även bevittnas av två personer. Fastigheten ska dessutom anges och i gåvobroevet ska en överlåtelseförklaring tas med.

För att försäkra er om att fastigheten är er dotterns enskilda egendom så ska det skrivas i gåvobrevet. "Gåvan ska utgöra enskild egendom". På så sätt ska den inte tas med i en eventuell framtida bodelning mellan dottern och hennes make.

Vidare nämner ni att gåvan ska utgöra förtida arv, vilket ni också kan ange i gåvobrevet. "Gåvan skall utgöra förtida arv". Gåvan kommer då avräknas vid framtida arvsskifte.

Avslutning
En mall för gåvobrev hittar ni här.
Vill ni ha ytterligare hjälp för hur ni ska upprätta gåvobrevet rekommenderar jag att ni vänder er till Lawlines juristbyrå - här.

Hoppas ni fått svar på er fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3677)
2021-12-08 Närmast anhörig - vem är det?
2021-11-30 Vem bestämmer hur umgänge ska ske, och hur ser man till att det går rätt till?
2021-11-30 Åtgärder att genomföra om delägare till fastighet inte kommer överens
2021-11-25 Jäv angående bouppteckningsförättare

Alla besvarade frågor (97723)