Fråga om ett barns underhåll får gå till nöjen

2017-05-03 i Underhåll
FRÅGA
Hej! sitter i en situation där pappan betalar ut underhållet direkt till barnet nu efter att han fyllt 18 år. Det står ju på FK:s hemsida att underhållet ska betalas direkt till barnet efter att det är myndigt. Ska barnet då betala dessa pengar till mig för husrum och mat eller ska det gå till hans nöjeskonto? Och ska jag då stå för alla kostnader utan något bidrag? Mina kostnader är ju desamma som innan han fyllde 18. Även min son går på gymnasiet årskurs två och har således ett år kvar.
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag har tolkat din fråga som att barnet bor hos dig, du är välkommen att återkomma om så inte är fallet!

Hur länge är föräldrar underhållsskyldiga?
Grundregeln är att underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller 18 år. Går barnet i skolan efter detta är föräldrarna underhållsskyldiga som längst tills barnet är 21 år. Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning. (se här). Eftersom din son fortfarande går i gymnasiet är du och barnets pappa alltså fortfarande underhållsskyldiga.

Vad ska underhållet omfatta?
Underhållet ska omfatta vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Till barnets behov hör boende, mat och fritidsintressen (se här). Om barnet bor hos endast en av föräldrarna ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Det är dennes sätt att betala sin del av underhållsskyldigheten. Underhållsbidraget är alltså också pengar som ska gå till barnets boende, mat och fritidsintressen (se här).

Sammanfattning
Underhållsbidraget från barnets pappa ska precis som din underhållsskyldighet, gå till mat, boende och fritidsaktiviteter - inte nöjen. Du ska alltså inte ska stå för alla kostnader själv. Om det är så att din son enbart använder pengarna till nöjen så är min rekommendation att du pratar med barnets pappa om att betala bidraget direkt till dig istället!

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänlig hälsning,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1075)
2021-07-23 Vad gäller vid underhållsskyldighet för barn efter separation?
2021-07-15 Hur länge har föräldrar försörjningsplikt till sina barn?
2021-07-12 Underhåll till barn som är 20 år?
2021-07-08 underhållsbidrag

Alla besvarade frågor (94270)