FrågaFAMILJERÄTTUnderhåll03/05/2017

Fråga om ett barns underhåll får gå till nöjen

Hej! sitter i en situation där pappan betalar ut underhållet direkt till barnet nu efter att han fyllt 18 år. Det står ju på FK:s hemsida att underhållet ska betalas direkt till barnet efter att det är myndigt. Ska barnet då betala dessa pengar till mig för husrum och mat eller ska det gå till hans nöjeskonto? Och ska jag då stå för alla kostnader utan något bidrag? Mina kostnader är ju desamma som innan han fyllde 18. Även min son går på gymnasiet årskurs två och har således ett år kvar.

Lawline svarar

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag har tolkat din fråga som att barnet bor hos dig, du är välkommen att återkomma om så inte är fallet!

Hur länge är föräldrar underhållsskyldiga?
Grundregeln är att underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller 18 år. Går barnet i skolan efter detta är föräldrarna underhållsskyldiga som längst tills barnet är 21 år. Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning. (se här). Eftersom din son fortfarande går i gymnasiet är du och barnets pappa alltså fortfarande underhållsskyldiga.

Vad ska underhållet omfatta?
Underhållet ska omfatta vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Till barnets behov hör boende, mat och fritidsintressen (se här). Om barnet bor hos endast en av föräldrarna ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Det är dennes sätt att betala sin del av underhållsskyldigheten. Underhållsbidraget är alltså också pengar som ska gå till barnets boende, mat och fritidsintressen (se här).

Sammanfattning
Underhållsbidraget från barnets pappa ska precis som din underhållsskyldighet, gå till mat, boende och fritidsaktiviteter - inte nöjen. Du ska alltså inte ska stå för alla kostnader själv. Om det är så att din son enbart använder pengarna till nöjen så är min rekommendation att du pratar med barnets pappa om att betala bidraget direkt till dig istället!

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänlig hälsning,

Emelie StrömRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Underhåll? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000