Fråga om bodelning.

2017-07-05 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Min man och jag har en lägenhet och en sommarstuga. Han har eget företag och höginkomst. Jag har lägre inkomst och har jobbat deltid stora delar av vårt gemensamma liv för ta hand om barnen och studera. Han har aldrig låtit mig ha insyn till hans ekonomi. Han har pensionssparat till sig själv men inte till mig. Nu vill jag skiljas och han tycker att han borde få allt eftersom han har betalt det mesta och det är hans företag. Nu ska han sälja företaget och säger att det blir en lång process och han måste binda fast pengarna i fem år så det blir ändå inget för mig om vi är skilda när han får loss pengarna. Hur ska jag göra för att det ska bli rättvis. Jag vet att jag har rätt till hälften men jag vill inte att det ska bli moraliskt orättvis.
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad säger lagen?
När två personer väljer att skiljas så tillämpar man reglerna som finns i Äktenskapsbalken (ÄktB), läs den här. När äktenskapet upplöses så gör man något som kallas "bodelning", se 9 kap. 1 § ÄktB. I en bodelning ska båda makars giftorättsgods ingå, sedan delar man värdet av parets totala giftorättsgods lika mellan makarna, se 10 kap. 1 § och 11 kap. 3 § ÄktB. När man gör bodelningen så utgår man från de förmögenhetsförhållandena som förelåg vid ansökan som äktenskapsskillnad, se 9 kap. 2 § ÄktB. Så även om din make ska sälja sitt företag så är han skyldig att ge dig 50% av värdet av företaget som förelåg när ni ansökte om äktenskapsskillnad.

Giftorättsgods är all den egendom som inte är enskild egendom
Det finns olika typer av enskild egendom:
1. Om ni skrivit äktenskapsförord om att egendom endast ska vara enskild.
2. Du eller din man har fått en egendom i gåva med ett villkor att egendomen endast ska vara enskild
3. Någon har fått egendomen genom arv/ testamente av en person som villkorat överlåtelsen med att det ska vara en enskild egendom.
4. Egendom som någon av er fått av någon typ av försäkring, om den är registrerad med villkoret att det ska vara enskild egendom.
5. Om egendomen är något som "trätt istället" för egendom som är beskriven i punkt 1-4. Det betyder att om t.ex. du fått en egendom i arv med villkor att den ska vara enskild, så är även pengarna du får för en försäljning av egendomen att räkna som enskild egendom.
Du kan utläsa allt detta ur 7 kap. 1 och 2 §§ ÄktB.

Moraliskt rätt?
Om det inte finns enskild egendom i ditt och din makes äktenskap så kommer allt ingå i bodelningen och delas mellan er. Din exmake kan då inte låta bli att dela med sig av sin förmögenhet bara för att det är han som jobbat. I äktenskap är arbete i och utanför hemmet ofta fördelat på olika sätt och en bodelning kan i många fall vara som ett skydd för den person vars arbete inte genererat pengar (arbetet i hemmet).Du kan också se det på så sätt att om du inte varit ledig och för att ta hand om barnen så hade han inte haft möjlighet till att driva sina företag och tjäna pengar.

Jag får önska dig ett stort lycka till!

Vänligen,


Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1070)
2021-07-26 Hur fördelas makarnas egendomar vid skilsmässa?
2021-07-26 Kan min man jämka en kontantinsats på vår lägenhet vid en bodelning?
2021-07-21 Vid vilken tidpunkt avgörs egendomsförhållandena?
2021-07-20 Vad händer med den ena makens skulder vid en skilsmässa?

Alla besvarade frågor (94232)