Fråga om anmälan

2016-04-22 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Mitt ex kom till mig igår och rotade i min byrålåda, tog fram saker som var minnen, slog sönder en tavla och det kom blod o glas i min säng. Han tog även min mobil ifrån mig o läste privata meddelanden. Han hotade även mig och en kompis och en kille jag gillar. Han skrek på mig och gick inte härifrån förrän jag sa att vi kan bli vänner. Han hotade även att slå sönder min bilruta o komma o slå sönder en kille på min student framför alla. Jag är rädd nu och vet inte vad jag ska göra, han vill ju bara förstöra. Ska man polisanmäla? Vad ska man göra?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Brotten du beskriver är: möjligen hemfridsbrott (4:6 st. 1 Brottsbalken), skadegörelse eller åverkan (12:1-2 Brottsbalken), eventuellt olaga hot eller ofredande (4:5 & 7 Brottsbalken). Teoretiskt sett kan även dataintrång (4:9c Brottsbalken) och egenmäktigt förfarande (8:8 Brottsbalken) ha begåtts.

Gemensamt för dessa brott (med undantag för dataintrång) är att det krävs att den som blivit utsatt anger brotten till åtal för att dessa ska drivas av en åklagare. En anmälan måste således ske för att det ska bli någon sak av det på straffrättslig väg.

Vad som talar för en anmälan, är möjligheten att i samband med en sådan meddela kontaktförbud, se 1 § 2 st. Kontaktförbudslagen. Sådan begäran lämnas till åklagaren.

För vidare stöd i detta rekommenderar jag att du vänder dig till Brottsofferjouren, som jobbar med att ge stöd till brottsutsatta, vägleda och ge råd (se vidare här).

Ersättning för tavlan och integritetskränkningen kan fås på civilrättslig väg genom att stämma ditt ex, se 2:1 & 3 Skadeståndslagen.

Skulle du behöva ytterligare hjälp är du välkommen att kontakta oss på tfn 08-533 300 04 (måndag till onsdag 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se

Philip Söderberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2503)
2020-12-02 Försvinner brotten helt vid gallring från belastningsregistret?
2020-12-01 Kan kungen åtalas eller avsättas?
2020-11-30 Vad har man för rättigheter som misstänkt för ett brott?
2020-11-30 Påverkar böter i mitt belastningsregister mina arbets- och resmöjligheter?

Alla besvarade frågor (86870)