Förvärva faders efternamn, ogifta föräldrar.

2017-08-09 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga om barnets efternamn efter födseln. Jag är medborgare av Vitryssland, har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Har bott i Sverige i 4 år. Jag har flyttat till min pojkvän ett år sedan. Jag är folkbokförd på hans adress. Han är svensk medborgare. Vi är inte gifta. Vi har inte registrerat sambo heller. Nu väntar jag vårt gemensamt barn. Vi båda vill att vårt barn får pappas efternamn efter födseln. Är det möjligt enligt lag? Tack för svaret i förväg!
SVAR

Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då du inte är gift med barnets fader krävs det först och främst att han bekräftar faderskapet. Detta görs skriftligen och ska bevittnas av två personer. Bekräftelsen ska sedan godkännas av både socialnämnden och dig, 1 kap. 4 § föräldrabalken.

När faderskapsbekräftelsen är gjord kan barnet sedan förvärva sin pappas efternamn, 4 § 1 p. lag om personnamn. En ansökan om förvärv av efternamnet ska göras senast tre månader från barnets födelse. Görs ansökan inte i tid förvärvar barnet ditt efternamn, 5 § lag om personnamn.

Med vänliga hälsningar,
Jakob Melander
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3641)
2021-07-31 Kan jag flytta utomlands med mitt barn?
2021-07-30 Om sambo ej flyttar ut enligt överenskommelse?
2021-07-28 Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?
2021-07-27 Mor och far-förälders möjlighet att ge gåvor och träffa sina barnbarn

Alla besvarade frågor (94627)