Förskott på arv och underprisöverlåtelse

Hej!

Min bror fick köpa vårt barndomshem (boningshuset som är avstyckat) till ett lågt pris för en tid sedan, och nu ska han även få köpa mina föräldrars skogsfastighet till taxeringsvärdet, utan att jag kompenseras alls.

2009 fick jag köpa en stuga på samma skogsfastighet, men var då tvungen att ge min bror halva taxeringsvärdet för rättvisans skull. Men i nuläget blir jag alltså inte kompenserad när han köper allt till ett mkt lågt pris.

Vad har jag för rättigheter egentligen?

Jag blir snuvad på allt vad arv heter.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den här sortens frågor regleras i ärvdabalken(ÄB).

Svar på din fråga är att Ja du har rättigheter i ett sådant fall och de aktualiseras vid arvsfördelningen efter din mor/far.

Fördelning av arv:

Först och främst kan vi konstatera att det är den avlidnes barn som ärver i första hand enligt 2 kap 1 § ÄB. Samtliga barn delar då lika på arvet. Alltså ska du och din bror dela på arvet genom att eran vardera arvslott är halva arvet.

Förskott på arv:

Enligt 6 kap 1 § ÄB föreligger en presumtion för att gåvor som en arvlåtare under sin livstid har gett en bröstarvingen(avkomling i rakt nedstigande led) är att anse som förskott på arv. Det gäller om inget annat har föreskrivits eller måste ha avsetts med hänsyn till omständigheterna.

Vid beräkning om förskott på arv utgår man från vad gåvan var värd vid gåvotillfället. En underprisöverlåtelse är att likställa med gåva och värdet på gåvan är då mellanskillnaden mellan köpesskillingen och marknadsvärdet på fastigheten . Avräkningen gör man genom att lägga till värdet av gåvan i uträkningen av arvet för att sedan göra avdrag för denna vid beräkningen av din brors arvslott, 6 kap 5 § ÄB. Tanken med detta är att man vill se till att alla bröstarvingar får lika mycket.

Om det är att anse som förskott på arv så ska alltså värdet på gåvan vid gåvotillfället räknas av din bros arvslott och således får du en större del av arvet vid fördelningen av arvet.

Förstärkt laglottsskydd:

Om det inte skulle anses som ett förskott på arv och det inte finns något arv kvar att dela ut, så har du som bröstarvinge ändå en möjlighet att få ut din laglott, enligt 7 kap 4 § ÄB. Regeln om förstärkt laglott gäller dock bara om gåvan är att jämställa med ett testamente. Det handlar främst om fall där någon gett bort egendom kort tid innan personen avled t.ex. under den sista sjukdomsperioden eller om det i gåvobrevet föreskrivits nyttjanderätt för gåvogivaren fram till hans eller hennes död.

Om regeln om förstärkt laglottsskydd är tillämplig, kan den som mottagit gåvan bli återbäringsskyldig till ett belopp som motsvarar bröstarvingarnas laglott. En bröstarvinges laglott är halva dennes arvslott. Vid beräkning av laglotten ska värdet av den egendom som getts bort läggas till kvarlåtenskapen.

Om du vill göra gällande den rätten ska du väcka talan inom ett år från det att bouppteckningen efter arvlåtaren avslutades enligt 7 kap 4 § andra stycket.

Hoppas att du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över!

Gustaf ÅleskogRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Förskott på arv? Vi hjälper dig till fast pris!

Rättsutredning5995 kr

Få ett juridiskt spörsmål utrett av en utbildad jurist. I den här tjänsten utreder juristen vad som gäller rent juridiskt återkommer till dig med ett skriftligt underlag och förslag på åtgärder. Gäller max 10 sidors underlag. Är underlaget större, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning