FrågaARVS- OCH TESTAMENTSRÄTTTestamente30/12/2015

Förordnande om kvarlåtenskap för särbos genom testamente

Hej!

Jag är särbo sen 30 år och vi är inte gifta.

Jag har två barn och min fästman har inga barn.

Vi har tillsammans köpt ett lantställe som vi äger hälften var. Eftersom mina barn är särkullebarn och ska ärva hälften av mig, så tänkte vi skriva ett testamente att dom avstår från arv från mig och får det först när vi bägge avlidit.

Vidare ska vi skriva i testamentet att vi jag och Lasse ärver av varandra, när någon av oss går bort!

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du ställer din fråga till Lawline.

Regler om arvsrätt finns i ärvdabalken (1958:637) (ÄB), se här. För din kännedom så kan jag först och främst nämna att trots ett sådant testamente du beskriver, så kommer dina barn ändå alltid ha rätt att få ut sin laglott (vilket är hälften av arvslotten) direkt när då avlider om de så skulle önska, vilket regleras av ÄB 7 kap. 1 och 3 §§. Detta kan de göra genom att påkalla så kallad jämkning av ditt testamente inom 6 månader från det att dina barn erhållit innehållet i testamentet efter din bortgång. Jag kan även tillägga att om du skulle avlida och du vid den tidpunkten fortfarande är särbo, så ärver dina barn hela din kvarlåtenskap (om du som jag nämnt inte skrivit testamente där kvarlåtenskapen förordnas till din särbo, men då har de ändå alltid rätt att få ut laglotten). Alltså, även om du i ditt testamente skrivit att dina barn ska avstå från ditt arv när du avlider, så kan de ändå alltid begära laglotten, då en bröstarvinge alltid har rätt till det.

Vad jag förstår det som är ni inte sambos, vilket innebär att heller ingen bodelning ska göras om någon av er avlider, vilket kan vara bra att nämna. Sedan, i testamentet skulle du till exempel kunna skriva att din särbo ärver dig med fri förfoganderätt, vilket skulle innebära att dina barn då endast har rätt att få ut laglotten när du avlider, och de får senare ut resterande del av ditt arv när din särbo avlider. Självklart kan barnen själva välja att inte påkalla jämkning av testamentet för att få ut sina laglotter vid din bortgång, men det kan innebära en risk för dem eftersom värdet av tillgångarna kan ha minskat när även din särbo avlider.

För att få till den bästa lösningen som möjligt i denna situation (när det gäller testamentet) råder jag er att ta kontakt med en jurist som kan hjälpa er ytterligare med hur det borde utformas. Detta kan ni tex göra genom att klicka på knappen "boka" här uppe till höger.

Jag hoppas i alla fall att det gav er några svar på era frågor.

Med vänliga hälsningar

Lawline RådgivareRådgivare
Hittade du inte det du sökte?