Förlängd spärrtid för körkort

2015-03-25 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej. Fick mitt körkort återkallad för några månader sen på grund av ett för högt cdt värde på alkohol. Fick spärrtid ett år och under den tiden ska jag lämna prover på alkohol och droger. Jag får alltså dricka alkohol men inte för mycket enligt vad transportstyrelsen sa till mig. Nu är de så att jag har blivit anmäld för misshandel. Om jag skulle dömas till det kan det påverka så att spärrtiden för kortet blir längre?
SVAR

Hej,

Tack för din fråga!

Spärrtid och andra frågor som gäller körkort regleras i körkortslagen (1998:488) och körkortsförordningen (1998:980). Återkallelse av körkort och körkortsingripande regleras i 5 kap. körkortslagen och körkortsförordningen.

Beslut om återkallande av körkort görs av Transportstyrelsen och de kan välja att återkalla körkort för brott som inte är trafikbrott, men dessa ska oftast klassas som grova, t.ex. grov misshandel (5 kap. 3 § 6 p. körkortslagen). Det är inte säkert om din spärrtid kommer förlängas om du döms för misshandel eller grov misshandel, men Transportstyrelsen kommer göra en bedömning om du ansöker om ett nytt körkort. Hänsyn kommer tas till om du som person kommer respektera trafikreglerna och ditt omdöme och ansvar i trafiken.

Hoppas allt löser sig!

Med vänliga hälsningar,

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (956)
2020-07-03 Får man skjutsa en berusad person på en moped eller en motorcykel?
2020-07-02 Spärrtid av körkort vid fortkörning
2020-06-30 Är det jag eller mina föräldrar som blir straffade om jag kör utan körkort?
2020-06-30 Indraget körkort vid fortkörning

Alla besvarade frågor (81677)