Förfogande av gemensam bostad

2017-06-28 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej !Jag och min man är på väg att skiljas. Vi kom fram till att vi ska bli särbos och har betalat in handpenning till en lägenhet dit jag kommer att flytta. Vi kommer äga 50/50 av lägenheten. Efter att vi skrev under detta har han blivit som förbytt. Han hotar att inte köpa lägenheten om två veckor och gör livet surt för mig på alla sätt och vis. Han vill därefter att vi ska skiljas.Jag sitter i en riktig rävsax där han både vill att jag ska lida plus försvinna. Vad gäller när man är gifta och den ena parten äger huset? Vi har två barn tillsammans och har varit gifta 4 år.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I ditt fall aktualiseras äktenskapsbalken, närmare bestämt 7:5 ÄB. Där framgår det att en make inte får avhända sig, låta inteckna, hyra ut eller på annat sätt med nyttjanderätt upplåta fast egendom om egendomen är gemensamt giftorättsgods eller om det är makarnas gemensamma bostad.

Även lagen om samäganderätt kan aktualiseras, om det inte gäller fast egendom, huvudregeln är då att varje förfogande över det samägda godset i dess helhet eller vidtagande av förvaltningsåtgärd kräver enighet mellan de som äger godset.

Vänligen,

Alvaro Castro
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3686)
2022-01-16 Generellt om räkningar i ett dödsbo
2022-01-07 Samboförhållande - Bodelning - Och arv
2022-01-07 Missbruk av fullmakt?
2022-01-05 Kan ett uppehållstillstånd återkallas pga skilsmässa?

Alla besvarade frågor (98466)