Fördelning av arv

2021-07-31 i Arvsordning
FRÅGA
Jag hade en bror som gick bort 2019 han var gift och har 3 barndock inte med henne han var gift med. Min pappa är också död, min mamma lever. När hon går bort vem ärver henne förutom jag, min brors barn eller henne han var gift med?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bestämmelser kring arv regleras i Ärvdabalken (1958:637) [ÄB].

De lämpliga arvingar delas upp i tre klasser (2 kap. ÄB).

I den första arvsklassen finns bröstarvingar till den avlidne. Här ingår den avlidnes barn och deras avkomlingar (detta blir barnbarn osv). Här prioriteras barnen i första hand. Barnbarnen ärver i de fall barnen har avlidit också. (2 kap. 1§ ÄB).

I den andra arvsklassen har vi föräldrar och syskon till den avlidne. Däremot blir andra arvsklassen endast aktuellt om det inte finns någon arvtagare från första arvsklassen. Här prioriteras föräldrarna till den avlidne först och sedan den avlidnes syskon. (2 kap. 2§ ÄB).

Slutligen har vi tredje arvsklassen där mor- och farföräldrar ingår. Här ingår även avkomlingar till den avlidnes mor- och farföräldrar, dvs. moster, faster, morbror och farbror (2 kap. 3§ ÄB).

Om den avlidne saknar arvingar kommer arvet att gå till den allmänna arvsfonden. (5 kap. 1 § ÄB).

I ditt fall innebär detta att din mammas arv kommer att delas lika mellan hennes bröstarvingar, dvs du och din bror. Din brors del kommer därmed att delas lika mellan hans 3 bröstarvingar. Din brors sambo kommer inte att kunna ärva något av honom då sambor saknar arvsrätt enligt svensk rätt.

Jag hoppas att detta besvarade din fråga. Har du fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Doorsa Salehy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1663)
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?
2021-09-08 Om rätt att ärva efter sina mor-och farföräldrar
2021-09-06 Vem ärver om det inte finns ett testamente?

Alla besvarade frågor (95663)