Fördelning av arv

2017-10-25 i Arvsordning
FRÅGA
När min far dog trodde jag att jag som en av hans tre arvingar - min mor lever och så har jag en syster - skulle få ett fadersarv. Min mor säjer att det är bara hon som ärver. Vem har rätt?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Avgörande för svaret på din fråga är om din far och mor var gifta eller inte.

Om fallet är så att det de endast var sambo, ska kvarlåtenskapen från din far direkt tillfalla dig och din syster (ni tillhör den första arvsklassen och är att räknas som bröstarvingar), då sambos inte har arvsrätt.

Men är fallet istället så att din far och mor var gifta, ska kvarlåtenskapen från din far till en början tillfalla den efterlevande maken, det vill säga din mor, se 3 kapitlet 1 § ärvdabalken (ÄB). Din mor får sedan med så kallad fri förfoganderätt, förfoga över egendomen hur hon vill med den begränsningen att hon inte får testamentera eller skänka bort en stor del av arvet. Syftet med begränsningarna är att arvet efter er far ska tillfalla dig och din syster efter det att er mor gått bort.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1664)
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?
2021-09-08 Om rätt att ärva efter sina mor-och farföräldrar

Alla besvarade frågor (95697)