Förbud mot att skaffa ny flickvän trots gift?

2017-12-01 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
hej, jag och mitt ex är fortfaranade gifta i lagens mening (hon är dubbelmedborgare Thai/svensk), för 5 år sedan valda hon att gå sin egen väg (sambos sedan 1994). Vi har ett äktenskapförord i Sverige, detta äktenskap registrerades i Thailand, då det blev lättare med visum för mej i Thailand. Vi har försökt att få det annulerat i Thailand först, för att sedan upplösa det svenska äktenskapet.Vi får ingen hjälp någonstans med detta, vi har frågat advokater i Thailand och på Thai ambassaden i Sthlm och Köpenhamn.Nu har jag träffat en ny dam efter 5 år. Hon kommer också från Asien, kan jag skriva på för visum för henne som flickvän när jag fortfarande är gift?Med vänliga hälsningar,
SVAR

Hej,

Tack för att du valt att vända dig till oss på Lawline med din fråga och stort tack för att du använt en av våra Expresstjänster!

I Sverige har vi, som du säkert är medveten om, ett förbud mot tvegifte vilket innebär ett förbud mot att ingå ett äktenskap om man redan är gift. Bryter man mot detta förbud gör man sig skyldig till brott, och man går då under straffansvar.

Att däremot skaffa en ny flickvän trots att man är gift utgör inget brott, och lagen ställer inte upp några hinder för det.

Sammanfattningsvis finns det inga juridiska hinder för dig att skriva under för visum i egenskap av din nya dams pojkvän trots att du rent juridiskt sett fortfarande anses vara gift med din före detta.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Har du funderingar kring mitt svar eller om du inte förstår någon bit är du varmt välkommen att höra av dig till mig på cornelia.najafi@lawline.se.

Allt gott och trevlig helg!

Mvh,

Cornelia Najafi
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3676)
2021-11-30 Vem bestämmer hur umgänge ska ske, och hur ser man till att det går rätt till?
2021-11-30 Åtgärder att genomföra om delägare till fastighet inte kommer överens
2021-11-25 Jäv angående bouppteckningsförättare
2021-11-25 Är min samboendes enskilda egendom fortfarande enskild om vi säljer huset

Alla besvarade frågor (97525)