Föräldrars rätt att bestämma över barn

2017-05-30 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Gemensam vårdnad av dotter 15 år .Mamman tycker hon ska ha a-traktor och har köpt det till henne och jag pappa vill helst inte ha min dotter på vägen .Kan jag stoppa detta eller har jag inget att säga till om.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Enligt 6 kap. 11 § föräldrabalken (1949:381) (FB) har vårdnadshavaren rätt och skyldighet att bestämma i de frågor som rör barnets personliga angelägenheter. I takt med barnets stigande ålder och utveckling ska vårdnadshavaren ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål. Vid gemensam vårdnad gäller detta föräldrarna tillsammans enligt 6 kap. 13 § FB. Alltså har ni som föräldrar enligt lag lika mycket att säga till om i dessa frågor vilket innebär att du kan stoppa det. Er dotter är 15 år och har troligen egna synpunkter och önskemål i saken som även bör beaktas, men det är i varje fall värt ett försök att stoppa det om du inte vill ha henne ute på vägarna.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?