Förälder och halvsyskons rätt att taga arv

Hej, Min kusin gick nyligen bort vid 55 års ålder. Hon har inga egna barn och det är bara hennes mamma kvar som lever. Hon har även en halvsyster från hennes pappas sida som hon inte haft någon kontakt med. Pappan dog för många år sedan. När pappan dog fick min kusin samt halvsystern ärva honom, och nu är funderingen om halvsystern har rätt till min kusins arv också? Vet att arvsordningen säger förälder och syskon på samma nivå, men gör det någon skillnad om halvsystern redan ärvt pappan sedan tidigare? Är det alltså mamman och halvsystern som ärver om det inte finns testamente?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga! 


Det stämmer, enligt 2 kap. 2 § 1 st och 3 st Ärvdabalken (1958:637) (ÄB) är det din kusins mamma och halvsyster som ärver om det inte finns testamente. Som hinder för ett testamente finns bröstarvingarnas (barnens) rätt att kräva sin laglott (dvs hälften av arvslotten), se 7 kap. 1 § ÄB. Den delen av arvet som motsvarar barnens laglott kan alltså inte testamenteras bort. Eftersom din kusin inte har några barn gäller emellertid inte detta bestämmelse. 


Hur som helst, finns det inget testamente, ärver hennes mamma samt hennes halvsyster (eftersom hon träder i sin pappas ställe då han avlidit). Att hon tidigare ärvt har ingen betydelse för fördelningen av arvet i denna situation, arvsordningen gäller.


Hoppas din fråga blev besvarad.

Med vänlig hälsning.

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo