Följd av vissa trafikbrott under prövotid av körkort

2017-06-30 i Trafikbrott
FRÅGA
Vad kan straffet bli för en 20-åring som har körkortet på prövotid vid misstanke för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Skulle någon anses skyldig till vårdslöshet i trafiken kan denna dömas till dagsböter enligt 1 § Lagen om straff för vissa trafikbrott. Dagsböternas storlek och antal beror på brottets straffsats, svårighet, straffvärde och den dömdes inkomst. Endast grov vårdslöshet i trafik kan leda till återkallelse av körkort.

Vållande till kroppsskada hanteras i 3 kap. 8 § Brottsbalken och vid fall där skadorna anses allvarliga kan böter och upp till sex månaders fängelse dömas ut.

Enligt 6:e punkten 5 kap. 3 § Körkortslagen kan ett körkort återkallas om man anser att det finns en risk att körkortshavaren anses olämpad att föra fordon i trafik och oförmögen att följa trafikregler i framtiden.

Angående prövotid så är skillnaden att medan den som inte har prövotid får tillbaka sitt kort efter spärrtidens utgång så måste den som haft prövotid göra om riskutbildning, teoriprov och körprov. Anledningar till återkallelse av körkort räknas även upp i vidare detalj i 5 kap. 3 § Körkortslagen

Hoppas detta besvarade din fråga!

Amanda Olsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1212)
2021-09-19 Fortkörning i Tyskland under prövotiden
2021-09-18 Vilka skäl kan lyftas upp som talar emot återkallelse av körkort?
2021-09-17 Kan körkortet dras in i efterhand?
2021-09-17 Grovt rattfylleri trots att gränsen för promillehalten inte fanns i blodet?

Alla besvarade frågor (95739)