Flytta med gemensamma barn utan den andre förälderns samtycke

2015-12-16 i Barnrätt
FRÅGA
Hej!Jag har två barn som är 5 och 7år gamla, dom bor varannan vecka hos mig, och nu är det så att min fd har pratat om att flytta över 40 mil bort till sin nya man, som hon har haft ett distansförhållande med i ett år.Hon funderar på att fytta till honom för att utbilda sig, en utbildning som ska vara i 5år (om hon kommer in). Hon har ett fast jobb på orten där vi bor och jag likaså, jag bor kvar i huset som vi köpte tsm för ca 8år sedan, barnen är skriven på hennes adress (alltså folkbokförd där) hur tungt väger det i en sån här fråga? jag känner inte att det är det bästa för barnen att flytta med henne över 40 mil och bryta upp skolgången för den äldsta, och förskola för den minsta etc.. samt att flytta så långt att det kommer ju inte funka i praktiken att kunna få tillgång och träffa sina kusiner och far å morföräldrar på samma sätt som dom kan göra nu. Hon frågade mig för ett tag sedan att om hon nu skulle komma in på denna utbildningen (till våren), om det är så omöjligt för mig att tänka mig att låta henne ta med sig barnen och flytta. Jag har bara svarat henne, att jag tycker det som är bäst för barnen där ska dom vara/bo. Med det då menar jag givetvis inte att det är att starta om på ett helt nytt ställe, med ny skola och allt det jag skrev tidigare. Min fråga är, kan/får hon utan min tillåtelse/godkännande ta med sig barnen och flytta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Så som du har ställt frågan uppfattar jag det som att ni har gemensam vårdnad om barnen. När man har gemensam vårdnad om barn får inte en av vårdnadshavarna ensam fatta beslut av ingripande betydelse om inte barnets bästa kräver det, 6:13 föräldrabalken. Just bosättningsfrågan är en sådan typ av beslut som är att anses vara an ingripande betydelse. Det finns heller inget i din fråga som ens antyder att era barns bästa kräver att ett sådant beslut fattas ensamt. Din före detta får alltså inte utan din tillåtelse ta med sig barnen vid en eventuell flytt.

Om det är så att din före detta ändå skulle ta med sig barnen vid en flytt gör hon sig skyldig till brottet egenmäktighet med barn, se 7:4 brottsbalken.

Du och din före detta kan skriva avtal om vem barnen ska bo hos. För att ett sådant avtal ska vara giltigt krävs det att det är skriftligt och att socialnämnden godkänner det, se 6:14 a) föräldrabalken. Om du och din före detta har svårt att komma överens om barnens boende kan ni begära s.k. samarbetssamtal med en lämplig rådgivare hos kommunen, se 5:3 socialtjänstlagen. Detta kan vara ett bra hjälpmedel så att du och din före detta kan nå en överenskommelse tillsammans. Det brukar också vara en mindre ingripande lösning, vilket alltid är positivt när det handlar om barn.

En sista lösning angående barnets boende om du och din före detta verkligen inte kommer överens är att du kan skicka in en stämningsansökan till tingsrätten så får de besluta om hos vem barnen ska bo. Observera att domstolen då endast beslutar hos vem barnen ska bo och inte på vilken ort. Avgörande för domstolens beslut är barnens bästa, särskilt att barnen får en god kontakt med båda föräldrarna. Var barnen för tillfället är folkbokförda väger alltså inte så tungt i en sån här fråga.

Hoppas att detta svar gett dig lite mer klarhet, annars är du välkommen att återkomma. Jag önskar dig lycka till och hoppas att allting löser sig till det bästa!

Mvh

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll