FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt31/10/2021

Flytta med barnet vid gemensam vårdnad

Jag och min fd sambo har tre barn tillsammans, vi separerade med gemensam vårdnad, hon flyttade tio mil bort, barnen är skriven hos mig (pappa) och går skola här. Barnen bor bara hos mamma varannan helg. Nu vill jag flytta närmare henne men endå inte till samma ort men en ort på 4 mils avstånd istället för 10 mil, men hon vill inte skriva på. Måste jag ha hennes tillåtelse om jag vill flytta närmare?

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid gemensam vårdnad bestämmer vårdnadshavarna tillsammans i frågor som rör barnets personliga angelägenheter (6 kap. 13 § föräldrabalken). Den vårdnadshavare som barnen bor hos får inte ensam bestämma att barnet ska flytta med den föräldern. Kan ni inte komma överens om vart barnen ska bo ska rådande förhållanden bestå, delvis barnen ska bo kvar där barnet bor för närvarande.

Ett första steg är att försöka komma överens om flytten med den andra vårdnadshavaren, ni kan även genom samarbetssamtal via kommunen få hjälp att enas i frågor som dessa.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Victoria RuzbarskyRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000