Får utomstående förvalta barns pengar?

2019-06-27 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
OM jag vill att någon annan förvaltar min dotters pengar till hon är 18 år och inte hennes pappa, hur gör jag då ?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att ett barns föräldrar även är dess förmyndare vilket innebär att de tillsammans kan förvalta barnets tillgångar utan någon särskild tillsyn. Om däremot en eller ingen av föräldrarna är lämpliga att göra det så finns ett antal sätt att delvis begränsa förvaltarskapet.

En relativ enkel lösning är att vända sig till banken och öppna ett konto till barnet med så kallad "särskild förvaltning" som ett villkor, vilket innebär att en utomstående person måste godkänna alla transaktioner, framför allt uttag, som rör kontot.

Man kan även begära att en medförmyndare ska utses till barnet om omständigheterna påkallar det i enlighet med 10 kap 8 § Föräldrabalken, detta görs i tingsrätten.

Det angår inte frågan men det ska även nämnas att alla beslut gällande barnets tillgångar ska beslutas av föräldrarna gemensamt, om det skulle vara så att hennes pappa använder pengarna till ett ändamål som inte gynnar barnet kan han bli skadeståndsskyldig eller straffansvarig beroende på omfattningen.

Hoppas detta ger klarhet, om inte, tveka inte på att skicka in en ny fråga!

Vänliga hälsningar

Alexander Hedblom
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå16 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-06-27 18:10
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3369)
2019-08-23 Hur kan jag få umgänge med mina barn när den andra föräldern har ensam vårdnad och inte vill samarbeta?
2019-08-23 Umgängesätt farföräldrar
2019-08-20 Skolfråga - besvaras ej
2019-08-20 Skolfråga - besvaras ej

Alla besvarade frågor (72213)