Får man jobba sent som 17åring?

2017-07-28 i Övrigt
FRÅGA
Hej! Jag har en son som är 17 år gammal. Han är jätteduktig och har skaffat sig ett jobb men jag som pappa är lite orolig. Butigksägaren som är hans chef vill nämligen att han stänger butiken vid 22-tiden. Efter detta behöver han vara kvar en kvart för att släcka och så men jag tycker det är lite obekvämt. Jag undrar bara: får man ens jobba så sent när man är bara 17? tacksam för svar
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Angående att stänga butiken

När man som arbetstagare är mellan 16-18 år finns vissa regler om hur och när man får jobba. Om din sons arbetsgivare gett honom behörighet att stänga butiken och allt går bra utan att det påverkar hans hälsa eller skolgång (dvs. han ska inte vara påtagligt rädd för att göra det och det ska inte heller göra så att han inte kan fortsätta i normal takt med skolarbetet) så kan han göra det.

Det finns dock vissa regler angående tider arbetstagare mellan 16-18 år får jobba. En huvudregel är att kring 22-23 ska vara den senaste tiden man får jobba i den åldern (beroende på när ordinarie pass startar). Detta framgår av arbetsmiljöverkets föreskrift 2012:3. Det finns dock undantag från detta som säger att om din son exempelvis är där just för att vara den som stänger butiken eller att det enda andra alternativet skulle vara att arbetsgivaren tar in annan personal för själva ”stängningen”, är det möjligt för din son att få stänga butiken. Det framgår inte riktigt av din fråga, men på de flesta klädbutikskedjor är det så att de som är där på kvällspassen även behöver stänga butiken av både logistiska men även av personalskäl, vilket gör att det är ok för honom att göra det.

Hoppas du fått lite mer klarhet i dina frågor.

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1917)
2021-07-27 kan arbetsgivare göra avdrag för arbetskläder?
2021-07-26 särbehandling ålder vid anställning
2021-07-24 Hur mycket får man arbeta i sträck?
2021-07-18 Vad innebär lojalitetsplikten och vem gäller den?

Alla besvarade frågor (94327)