Är det tillåtet att fotografera hur man vill på allmän plats?

2021-07-02 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej, det är en person som alltid tar en massa fotografier på ett torg i närheten av vart jag bor. Jag har sagt åt honom att jag inte vill vara med på bilderna men han bryr sig inte om det. Han säger att bilderna inte är på mig utan på hela torget och att det är tillåtet att fotografera på allmän plats. Vad gäller i situationen?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är tillåtet att fota och filma hur man vill på en allmän plats. Detta innefattar även personer som befinner sig på platsen. Det finns dock begränsningar i denna rätt i Brottsbalk (1962:700).

I 4 kap 7 § Brottsbalken anges att en person som utsätter någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande på ett sätt som är ägnat att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt, gör sig skyldig till ofredande. Ofredande är ett brott som omfattar väldigt många situationer och som även kan omfatta fotografering/filmning om det sker på ett kränkande sätt. Om man fotograferar någon på en allmän plats på ett störande eller hänsynslöst sätt och man syftar till att kränka personen i fråga, så kan man alltså göra sig skyldig till ofredande.

Kränkande fotografering är ett brott som kan aktualiseras och som regleras i 4 kap 6a § Brottsbalken. Kränkande fotografering innebär att man i smyg fotograferar/filmar någon som befinner sig i privata utrymmen. Brottet kränkande fotografering gäller visserligen inte allmänna platser, utan privata utrymmen men omfattar situationer då någon befinner sig på en allmän plats och fotograferar/filmar in i ett privat utrymme.

Sammanfattningsvis är det tillåtet att fotografera och filma vem man vill på allmänna platser så länge detta inte sker på ett sätt som är ägnat att kränka personen som blir fotograferad/filmad. I din situation verkar det som att fotografen syftar till att fotografera torget och inte till att fotografera dig på ett kränkande sätt. Fotografen bryter inte mot lagen på något sätt genom sitt agerande. Om han å andra sidan hade varit väldigt närgången när han fotograferat dig eller om det skett i syfte att kränka dig hade brottet ofredande kunnat aktualiseras.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Vanessa Hannah
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2678)
2021-10-21 Hur påverkar brott ansökan om legitimation för sjuksköterska?
2021-10-20 Kontaktförbud trots gemensamma barn?
2021-10-16 Får 18-åring köpa svärd?
2021-10-16 Får man använda polisgrepp för att få med sitt barn?

Alla besvarade frågor (96481)