Får jag nyttja giftorättsgods under tiden som skillsmässa pågår?
Hej, jag är gift och ligger i skilsmässa. Jag bor inte kvar i hemmet, kan jag nyttja husvagnen på annan ort? Vi har inget äktenskapsförord.
Lawline svarar
Hejsan och tack för att du vänder dig till Lawline!
För att besvara din fråga krävs det att vi går igenom vissa särskilda begrepp och omständigheter. Regleringar kring bodelning och nyttjanderätt hittas i Äktenskapsbalken (ÄktB)
Giftorättsgods eller enskild egendom?
Enligt 10:1 ÄktB ska all egendom som inte är enskild egendom delas upp genom en bodelning. Genom att skriva ett äktenskapsförord kommer båda makarna överens om vad som ska räknas som enskild egendom. Enskild egendom är egendom som anses vara ägt av enbart den ena maken och ska inte ingå i bodelningen. Dock i erat fall finns det inget registrerat äktenskapsförord, vilket som huvudregel medför att all egendom ska räknas som giftorättsgods vilket i sin tur betyder att all egendom, inkluderat eran husvagn ska delas upp genom en bodelning (7:1 ÄktB). Om husvagnen är köpt under andra omständigheter (se 7:2 ÄktB) anses den vara enskild egendom och ska då inte ingå i bodelningen.
Om husvagnen är giftorättsgods som tillhör eran gemensamma egendom eller enskild egendom som enbart tillhör ena parten så består äganderätten (1:3 ÄktB). Detta betyder att det inte spelar någon roll om husvagnen är giftorättsgods eller enskild egendom, utan det som avgör om du får nyttja husvagnen är hur ni förvärvade den. Detta framgår av av allmänna förmögenhetsrättsliga principer.
Datum som bodelningen baseras på
Den dag som tingsrätten fått in eran ansökan om skilsmässa kallas för den kritiska tidpunkten (9:2 ÄB). Varför den just kallas den kristiska tidpunkten beror på att det giftorättsgods som fanns det datum som tingsrätten fått in eran ansökan ska ingå i bodelningen.
Nyttjanderätt av husvagnen under en pågående skilsmässa
Bodelningen sker först när eran skilsmässa gått igenom. Detta infaller normalt sett tre veckor efter en domstol har godkänt eran ansökan om äktenskapsskillnad. Om ni har köpt husvagnen gemensamt eller i syfte att användas för gemensamt bruk har båda makarna nyttjanderätt under en pågående skilsmässa. Det spelar ingen roll vem som är den registrerade ägaren utan det som avgör om du får nyttja husvagnen under en pågående skilsmässa är hur ni förvärvade den.
Slutsats
Du får nyttja husvagnen under en pågående skilsmässa om den är köpt gemensamt eller i syfte för att användas för gemensamt bruk. Att du brukar husvagnen på annan ort spelar inte någon större roll, bara den exempelvis finns tillgänglig för eventuell värdering av båda parter förutsatt att den är giftorättsgods. Efter en genomförd bodelning har du rätt till hälften av erat giftorättsgods. Även om husvagnen räknas som giftorättsgods är det osäkert om du just får behålla själva husvagnen, dock har du rätt till halva värdet av den.
Hoppas du fått svar på din fråga!
Vänligen,