FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt29/03/2022

Får föräldrarnas konflikt påverka barnets umgängesrätt?

Hej

Jag har en fråga vad det gäller min sons och mitt umgänge.

Jag har haft ett ganska allvarligt missbruk vad det gäller alkohol. Jag dricker fortfarande ibland, men inte som det varit förr. Jag dricker dock aldrig när jag har min son.

Jag och min sons mamma har varit i familjerätten och där har vi muntligt kommit överens om att jag ska ringa min son måndagar och fredagar. Jag ska träffa min son en liten stund varje onsdag. Jag ska ha min son varannan helg från lördag-söndag. Det med lördag-söndag har varit om sonen vill sova hos mig, men mamman har sagt till min son att han inte måste sova hos mig, det har då blivit så att jag har blivit tvungen att köra hem honom till mamman på kvällen. Vet att min son både får somna i hennes säng och sen ligga kvar hela natten med en lampa tänd. Om jag tänkt rätt så är det en orsak till att han vill hem.

Hursomhelst, nu är det så att jag ringde till mamman för två veckor sedan, Jag hade druckit någon öl, och jag sa tyvärr något som gjorde henne arg. Efter det så har hon inte svarat på telefon, sms. Jag skulle haft min son nu i helgen och även förra onsdagen. Jag körde in för att hämta min son i lördags, men mamman var inte hemma med min son. Jag hade skickat sms både kvällen innan och samma dag utan svar. Det blev då då att jag inte fick ha min son. Jag har inte fått ha någon kontakt överhuvudtaget med min son de senaste två veckorna.

Får mamman utesluta mig bara för att hon är arg på mig. Min son blir drabbad av detta.

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår att ni befinner i en påfrestande situation som är jobbig. Jag ska göra mitt bästa för att bringa klarhet genom att svara utifrån dina uppgifter.

Tillämplig lag

För frågor som rör umgänge med barn är föräldrabalken (FB) tillämplig.

Umgängesrätten

Umgängesrätten är barnets rätt att få träffa sina föräldrar (6 kap. 15 § stycke 1 FB). Det är m.a.o. en rätt som faktiskt tillfaller barnet, och inte föräldrarna.

Föräldrarna har dessutom ett ansvar att se till att umgänge kommer till stånd så att barnet får sin rätt tillgodosedd (6 kap. 15 § stycke 2 FB).

Umgängessabotage

Som jag förstår din fråga vidtar mamman till din son åtgärder som innebär att du och sonen inte har någon kontakt eller något umgänge. Jag tolkar det m.a.o. som att det är klarlagt att det är hon och inte sonen som aktivt förhindrar umgänget. Om det inte finns något rättsligt beslut till grund för hennes handlande kan hennes hindrande av umgänget innebära att hon gör sig skyldig till umgängessabotage.

Umgängessabotage är något som rätten ser mycket negativt på då barnets behov och rätt till umgänge ska prioriteras och sättas först. Om domstolen skulle finna att mamman gjort sig skyldig till umgängessabotage kan det få konsekvenser i exempelvis en eventuell framtida vårdnadstvist.

Sammanfattning och mina råd till dig

Som jag redan nämnt är umgängesrätten en rätt som tillfaller din son. Detta är mycket viktigt och något som ni som föräldrar måste tänka på och försöka prioritera. Era behov och era känslor ska inte spela in i frågan om er son ska ha umgänge med dig eller inte.

Jag tänker att en öppen och fredlig dialog är bra för både barnet, men också för er relation som föräldrar till ett gemensamt barn. Jag skulle därför vilja råda dig till att fortsätta söka dialog med mamman. Försök hänvisa till att det är sonens rätt till umgänge, och att hon kan göra sig skyldig till umgängessabotage.

Jag förstår det som att du redan försökt ta kontakt med mamman och pekat på att sonen kommer till skada. Om ytterligare kontaktsökande inte får någon effekt råder jag dig till att kontakta kommunens familjerätt. Där kan ni få hjälp och stöd. Om inte det skulle få effekt är ett sista alternativ att ta upp frågan i domstol.

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor och funderingar. Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta Lawline igen!

Vänligen,

Cornelia AebeloeRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000