FrågaFORDRINGSRÄTT & EXEKUTIONSRÄTTKronofogdemyndigheten06/03/2018

Få tillbaka deposition av hyresvärd

Hejsan. För 3 veckor sedan flyttade jag ut ur hyreslägenheten jag bott i sedan maj. Min f.d hyresvärd vägrar nu lämna tillbaka depositionen a´ 6000 kr.

Sedan dagen jag flyttade ut har han skjutit upp vår träff där vi tillsammans skulle gå igenom lägenheten, samt ge tillbaka varandras tillhörigheter.

Jag har tills igår haft kvar nycklarna till lägenheten, då han fortfarande inte "haft tid" för att mötas upp.

Han har febrilt försökt få det till att jag fortfarande vill ha tillgång till lägenheten och därför inte lämnat nycklarna (Vilket jag tycker är absurt då jag upprepade gånger bett om att ses för att lämna tillbaka varandras tillhörigheter). Igår fick jag nog, då jag inte längre vill ha något med varken honom eller lägenheten att göra mer, så jag lade nycklarna i ett kuvert och lämnade det i brevinkastet till min gamla hyreslägenhet. Jag filmade och skickade en text & filmbevis på mail till min f.d hyresvärd.

Han låtsas nu inte ha sett mailet och skickade idag en offert på en låsbyte som han bokat in senare i veckan. Han skriver att han kommer att ta pengarna från min deposition. Jag har nu ännu en gång skickat filmbevis på att jag lämnat dem i f.d hyreslägenheten. Han svarar inte.

Detta är inte den första ursäkten till att inte ge min deposition tillbaka. Tidigare har han skyllt på att min städinsats varit "obefintlig" och att jag varit en stökig hyresgäst. Ändå bad han om att förnya mitt hyreskontrakt nu i januari, när det gamla gick ut.

Vad ska jag göra?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I detta fall är depositionen din hyresvärd innehåller en skuld. Hyresvärden är skyldig dig pengar. Det enklaste sättet att indriva skulden är att du kontaktar Kronofogden och ansöker om betalningsföreläggande (se 2 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning). I det fall du gör detta, kommer personen att informeras av Kronofogden och få möjlighet att bestrida skulden. Bestrids inte skulden, blir skulden fastställd och Kronofogden börjar arbeta med att driva in den. Bestrids skulden (t.ex. med motiveringen att personen inte har innehållit depositionen), kommer du att informeras om detta och tillfrågas om du vill ta ärendet vidare till domstol. I det fall ni har ett skriftligt avtal är det inte särskilt troligt att motparten väljer att bestrida skulden. Bestrider denne ändå skulden, bör du enkelt kunna uppfylla de beviskrav som åligger dig i en eventuell tvist. Exempelvis måste hyresvärde uppvisa kvitto för städning för att få behålla deposition. Samt måste denne förklara och bevisa varför du ska betala ett nytt lås.

I ansökan om betalningsföreläggande ska du bland annat specificera hur mycket pengar det rör sig om, samt grunden för kravet (det vill säga att din hyresvärd innehåller depositionen). Mer information om betalningsföreläggande, liksom blankett för ansökan, hittar du på Kronofogdens hemsida.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Hittade du inte det du sökte?