Eventuell förolämpning samt ensam vårdnad

2015-04-13 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej Min exman och jag är separerade sen 2010 i november. 1 gemensamt barn och ett bonusbarn för honom som båda bor där varannan vecka.Vår kommunikation är väldigt jobbig. Många glåpord från hans sida. Jag känner mig påhoppad, anklagad och väldigt liten jämt när han går igång.Denna otrygga plattform med hans humör gör att jag är orolig för hur han är mot barnen. Hur han kommer reagera mot dom i framtiden. Jag mår psykiskt dåligt av hur han för dialog med mig. Det går ut över allt. Min tillvaro är ostabil på grund av hans ständiga ovilja. Ska det vara så? Ska han kunna säga vad han vill och komma undan med det? Jag vill inte att barnen är hos en person som kan kalla folk för psykopat, hora och jävla idiot. Jag vill inte att dom ska växa upp med ngn utan förmåga till respekt och hövlighet från hans sida mot den som fött hans barn.Kan jag påtrycka ensam vårdnad på grund av detta? Han har ojämn omvårdnad. Glömmer att duscha barnet och klippa naglar och borsta hår. Fylla på lådor och ta med frukt till skolan. MvhSandra
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag tolkar din fråga som två delar:

Den första delen i frågan är hur din ex-man behandlar och talar till dig. Tyvärr är det inte brottsligt att vara otrevlig. Dock kan din ex-mans agerande beaktas som förolämpning enligt 5:3 brottsbalken (BrB). Det är alltså ett brott i juridisk mening, vilket även innebär att det krävs bevisning för att du ska ha möjlighet att få honom dömd. Du måste själv väcka åtal, s k enskilt åtal. Det är tyvärr svårt för mig att avgöra om det i ditt fall föreligger tillräckliga förutsättningar för att förolämpning ska föreligga.

När det gäller vårdnaden, den andra delen i din fråga, så regleras det i föräldrabalken (FB). Utgångspunkten i vårdnadsmål är vad som är bäst för barnet och man ser till barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna (6:2a FB). I lagen står att om en av föräldrarna vid utövandet av vårdnad om ett barn gör sig skyldig till försummelse och i övrigt brister i omsorg om barnet på ett sätt som medför bestående fara för barnets hälsa eller utveckling ska rätten besluta om ensam vårdnad. (6:7 FB). Om din ex-man gör sig skyldig till detta har du alltså möjlighet att få ensam vårdnad om du ansöker om det. Det bör förtydligas att det måste bidra till fara för barnets hälsa eller utveckling vilket det troligtvis inte anses göra om han ibland glömmer att duscha dem eller liknande. Sker det allt för ofta kan det dock bedömas annorlunda.

Hoppas det löser sig för dig!

Linn Kanter Pergament
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3481)
2020-07-09 När bör man upprätta en framtidsfullmakt?
2020-07-06 Vad kan man göra för att skydda sig mot sin makes skulder?
2020-07-06 Vad kan man göra när ens make har stora skulder?
2020-07-06 Kan ett aktiebolag bli föremål för bodelning vid ett samboförhållande respektive ett äktenskap?

Alla besvarade frågor (81772)