Enskilds möjligheter att få upprättelse vid indragande av körkort

Hej, Jag fick mitt körkort återkallat under 6 mån. i år p.g.a. en epileptisk förstagångsattack som felaktigt diagnostiserades av en yngre läkare på SÄS i Borås. Jag hävdade att jag halkade när jag med gummistövlar var ute på isiga vägar med min hund (schäfer) och som ryckte i kopplet så att jag föll handlöst och blev medvetslös efter en stund. Inga tester visade att jag hade epileptisk aktivitet. Varken Transportstyrelsen, Förvaltningsrätten eller IVO ville ge mig rätt och upprättelse trots att jag har friskförklarats av oberoende läkare. Jag fruktar nu att jag är öronmärkt för framtiden och att min sjukjournal kan få negativa konsekvenser vid t.ex. försäkringsmål eller vid andra körkortsärende. Kan jag gå vidare och hur gör jag? Är ett civilmål möjligt, d.v.s stämma läkaren (som utexaminerades månaden innan min olycka)? Jag är född 1946 och har kört prickfritt sedan 1964. Tacksam för svar.

Lawline svarar

Hej! Huvudregeln är att beslut från förvaltningsmyndigheter som är betungande för den enskilde inte har negativ rättskraft. Det innebär att du kan begära hos samma myndighet att beslutet ändras. Skulle du få avslag på ett sådant beslut så kan du (återigen) överklaga till nästa instans, förvaltningsrätten. Sex månader är dock en relativt kort tid, och det är osäkert om du alls hinner få ett negativt beslut överklagat innan de sex månaderna har gått ut. Efter att denna tid har gått ut finns det, oavsett hos vilken instans frågan ligger, en risk att frågan inte tas upp till prövning, eftersom du då återigen har tillstånd att köra bil, och frågan då spelat ut sin roll.

Det kan väl tilläggas att det, som i så många andra fall, är fråga om bevisningen är tillräcklig. Det faktum att flera instanser verkar ha ansett att den bevisning som du eventuellt har frambringat har varit otillräckligt och att du således inte har kunnat få rätt, talar givetvis emot att du skulle få rätt om du återigen tog upp frågan.

Du nämner din oro för negativa konsekvenser vid försäkrings- och körkortsfrågor som eventuellt någon gång i framtiden kan tänkas bli aktuella. Lite beroende på vad det mer exakt är som vi talar om, torde dock omständigheterna i det enskilda fallet vara det som läggs till grund för beslut. Det faktum att du fått indraget körkort för en kort period, torde alltså inte ha någon avgörande betydelse. Ingenting hindrar dock att du på nytt beställer tid hos läkare och begär om ett intyg om att du inte har epilepsi. Detta kan, återigen, bara förbättra bevisningen, och har inte någon avgörande betydelse i sig.

Civilmål handläggs i regel hos allmän domstol (tingsrätt som första instans), och alltså varken hos förvaltningsmyndighet eller allmän förvaltningsdomstol (förvaltningsrätt som första domstolsinstans). Frågan är vad ditt yrkande skulle vara i tingsrätten. Allmänna domstolar saknar behörighet att besluta angående körkortsfrågor. När det gäller eventuella framtida händelser så kan detta för övrigt inte heller bedömas, eftersom det måste föreligga ett "konkret rättsförhållande" mellan parterna för att en fråga ska tas upp till prövning.

Vore det  att erhålla skadestånd så är skadeståndslagen (1972:207) tillämplig. Villkoren för det allmännas skadeståndsansvar framgår av 3 kap. 2-3 §§ denna lag. Läst ihop med 4 kap. 1 § framgår det att en enskild arbetstagare inte kan göras ansvarig för sådant som denne gör i tjänsten, såvida inte synnerliga skäl föreligger, utan det är myndigheten i sig som ska hållas ansvarig.

Lars BålmanRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning