Ena maken har betalat uppehället för den andre maken under äktenskapet, påverkar detta bodelningen?
Hejsan.
Min särbo är skild sedan 2 år tillbaka och fick då köpa ut sitt ex från huset.
Under deras år tillsammans så betalade han precis allt, el, soptömning, hennes bil, hennes sjukhusräkningar, restskatt osv osv.
När de skildes så fick han betala henne för vad huset var värderat till och han talade om för hennes förvaltare att han då hade betalt in alla hennes räkningar under alla år samt de sista som hon fick då hon var intagen på psykiatrin, men det tog ingen hänsyn till det vid bodelningen och det upplever vi som mycket konstigt.
Är detta verkligen rätt att han skulle behöva betala precis allt och ändå lösa ut henne så pass dyrt trots att han har kvitton att visa upp på att han betalat hennes utgifter???
Stort tack på förhand för ett svar samt råd om hur min särbo ev. ska kunna gå vidare med detta.
MVH
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.
Äkta makar har en försörjningsskyldighet gentemot varandra, vilket innebär att om den ena maken inte kan betala för sitt uppehälle ska den andre betala i den mån det behövs (se äktenskapsbalken 6 kap. 2 §). Det låter som att din särbo har uppfyllt sin underhållsskyldighet under äktenskapet när han har betalat för henne.
När ett äktenskap sedan upplöses läggs alla tillgångar som inte är enskild egendom ihop och delas på två sedan man gjort avdrag för skulder (se äktenskapsbalken 10 kap. 1 §, 11 kap. 2-3 §§). I lagen anges inte att man får göra avdrag för underhåll som den ena maken betalat under äktenskapet, så det är riktigt av bodelningsförrättaren att inte göra det tyvärr.
Om äktenskapet varit kort och om hälftendelningen blir orättvis kan man jämka bodelningen (se äktenskapsbalken 12 kap. 1 §). Mindre än fem år anses som kortvarigt, i de fem åren räknas även eventuellt samboende före äktenskapet in.
Om man vill klandra beslut om bodelning gjord av en bodelningsförrättare ska man göra detta inom fyra veckor från att man delgivits beslutet (se äktenskapsbalken 17 kap. 8 §). Tyvärr hade det därför varit svårt att göra något åt bodelningen såhär långt efter skilsmässan även om något blivit tokigt.
Hoppas du fått svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,