FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt05/03/2019

Ekonomisk fördelning i äktenskap

Min man och jag är gifta sen flera år tillbaka. Han har skaffat flera bilar under vårt äktenskap. Tror att vi har fyra körbara bilar just nu. Det är han som har stått för de flesta kostnaderna när det gäller bilarna. Det är någonting som bara har blivit. Inget som vi direkt har pratat om. Jag har jobbat mindre och varit hemma mer med vår son och även stått för vissa andra kostnader. Har även ibland betalat bensin när jag själv varit iväg på semester med någon bil. Jag har trott att det har varit okej med den ekonomiska fördelningen för honom också, men sen i somras får jag inte låna någon bil alls. Han säger att jag måste ta ansvar. Tror att han tycker att jag borde betala mer och kanske ta hand om bilen (han har själv lagat sina bilar, eftersom han är gammal bilmekaniker). För mig är det svårt att plötsligt stå för alla utgifter själv. Hade han sagt detta i början av vårt äktenskap, så hade jag nog fått se till att lägga undan en egen buffert, men nu har jag gått och trott att vi är ett team som äger bilarna tillsammans och att han betalar mer då han jobbar mer.

Min fråga är om han har rätt att göra så här? Kan han bestämma helt själv över bilarna? Just nu har han lånat ut en av bilarna till en kompis. Just den bilen som jag skulle vilja använda. Jag skulle givetvis efter min förmåga försöka betala de flesta kostnaderna på bilen. Nu har jag köpt busskort istället och kan inte heller åka och storhandla som tidigare, får ta bussen och handla lite åt gången istället.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I äktenskapsbalken finns bestämmelser i 1 kap. 2 och 4 §§. Utgångspunkten när människor gifter sig med varandra är att man tillsammans svarar för hushållet. Det är menat att vara ett samarbete mellan parterna för det gemensamma hushållets bästa och att parterna bör ha en någorlunda gemensam levnadsstandard. Lagstiftaren har även tagit med att arbete i hemmet med barn och hushåll även räknas till det gemensamma hushållets bästa. Det finns dock inga rättsliga sanktioner för ojämlikhet i hemmet utan det är upp till parterna att samarbeta kring ekonomi och hushåll.

Det finns dock reglerat i 6 kap. 6 § ÄktB en underhållsskyldighet under en övergångsperiod vid en äktenskapsskillnad som är menad att utjämna ett ekonomiskt ojämlikt förhållande om parterna skiljer sig. Det är nog en gängse uppfattning både allmänt och hos lagstiftaren att någon form av gemensam levnadsstandard ska råda mellan makar, särskilt eftersom man är skyldig att sörja för sin make även när man genomgår en skilsmässa.

Med det sagt finns bestämmelse om makars egendom i 1 kap. 3 § ÄktB där det står att vardera make råder över sin egendom. Bilarna kan höra dit eftersom han har införskaffat dem och betalar för dem. Vid en skilsmässa kan bilarna dock komma att räknas som giftorättsgods, alltså de gemensamma tillgångarna i äktenskapet förutsatt att det inte är enskild egendom. Bestämmelserna för vad som är enskild egendom hittar du i 2 och 3 §§ ÄktB.

Hoppas du fått svar på dina frågor och att ni kommer överens om hur Ni vill ha det!

AnnaSara JariusRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000