Egendomsfördelning vid äktenskapsskillnad

2017-09-12 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
HejVid skilsmässa och försäljning av hus, ena partnern äger 75 % och den andra 25 % delas försäljning lika eller delas det upp på %.?Delas det på % hur går man tillväga för att få rätten till 50%?Här även två barn tillsammans.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vid äktenskapsskillnad ska allt giftorättsgods delas lika mellan makarna (se 11 kap. 3 § Äktenskapsbalken). All egendom som både du och din make äger är giftorättsgods så länge det inte genom t.ex. äktenskapsförord sagts att viss egendom ska vara enskild egendom (se 7 kap. 1-2 §). Om vi alltså utgår från att all er egendom utgör giftorättsgods spelar det ingen roll om ägandeförhållandet avseende fastigheten var 75/25 före äktenskapsskillnaden. Värdet av fastigheten ska delas lika (50/50) mellan er eftersom den är giftorättsgods.

Om du vill försäkra dig om att dina rättigheter tillvaratas i samband med äktenskapsskillnaden råder jag dig att boka ett möte med vår Juristbyrå.

Hälsningar

Viktor Lennartsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1068)
2021-07-21 Vid vilken tidpunkt avgörs egendomsförhållandena?
2021-07-20 Vad händer med den ena makens skulder vid en skilsmässa?
2021-07-19 Kan min makes skuld drabba mig under betänketiden?
2021-07-18 Hur bevisar man att man inte är gift?

Alla besvarade frågor (94168)