Efter hur lång tid preskriberas en skuld?

2019-07-31 i Preskription
FRÅGA
Efter hur lång tid preskriberas en skuld. Alltså efter hur många år slutar skulden växa och istället preskriberas? Eller fortsätter en obetalad skuld att växa hela livet och man för alltid har betalningsanmärkning?
SVAR

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Bestämmelser om preskription finner vi bland annat i Preskriptionslagen.

Huvudregeln är att en skuld preskriberas efter 10 år

Huvudregeln är att en skuld preskriberas efter 10 år från det att den uppkom (Preskriptionslagen 2 §). Det finns dock vissa undantag, och det är om det finns en annan bestämmelse som stadgar en annan preskriptionstid. Ett exempel på ett sådant undantag är att fordringar mot konsumenter preskriberas efter 3 år (Preskriptionslagen 2 § andra stycket).

Preskriptionstiden nollställs vid preskriptionsavbrott

Preskriptionstiden nollställs dock vid s.k. preskriptionsavbrott, och börjar då om på nytt. Ett preskriptionsavbrott inträffar exempelvis om den som ska betala skulden får en påminnelse om att betala, eller om denne skulle börja amortera på skulden (Preskriptionslagen 5-6 §).

Detta innebär med andra ord kortfattat att en skuld i normalfallet preskriberas efter det att 10 år har förflutit, förutsatt att det inte har varit några preskriptionsavbrott. Konsekvenserna av detta blir att den som tidigare hade rätt att driva in skulden, förlorar den rätten (Preskriptionslagen 8 §)

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga! Om du skulle ha några ytterligare funderingar så är du varmt välkommen till att återkomma.

Med vänliga hälsningar,

Mikaela Berglind Mäkinen
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
CJ Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-01 15:32
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Preskription (489)
2019-10-04 Vad är preskriptionstiden för ett skuldebrev?
2019-10-04 Anses det som ett preskriptionsavbrott att skriva under ett delgivningskvitto?
2019-09-29 Preskriptionstid för fordran mot konsument
2019-09-29 För hur långt tillbaka i tiden kan en privat hyresvärd kräva betalning för hyra?

Alla besvarade frågor (73696)