Den legala arvsrätten.

2021-07-28 i Arvsordning
FRÅGA
Hej Ärver legala arvingar om det finns ett testamente som de delgivits och godkänt. De legala arvingarna är den avlidnes, sedan 20 år tillbaka avlidna maka, inga barn finns
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att du undrar ifall legala arvingar i form av en maka har rätt till arv fastän det finns ett testamente som delgivits och godkänts.

Till att börja vill jag konstatera att den legala arvsrätten endast aktualiseras när arvet ska skiftas och ett testamente inte har upprättats. I detta fall finns ett testamente som delgivits och godkänts, varför arvet ska fördelas utefter det och inte den legala arvsordningen. Sedan vill jag också redogöra för att den legala arvsrätten delas upp i tre arvsklasser; 1. bröstarvingar (2 kap. 1 § ÄB), 2. föräldrar 2 kap. 2 ÄB) och 3. farföräldrar och morföräldrar (2 kap. 3 § ÄB). Då den ena klassen inte finns hoppar man till den nästa osv. I ditt fall verkar det som att du blandat ihop den legala arvsrätten med den avlidnes maka, vilket alltså ej faller inom några av arvsklasserna.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Nicolina Abaas
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1663)
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?
2021-09-08 Om rätt att ärva efter sina mor-och farföräldrar
2021-09-06 Vem ärver om det inte finns ett testamente?

Alla besvarade frågor (95664)