Den legala arvsordningen

2017-07-12 i Arvsordning
FRÅGA
Hej min faster har avlidit och hennes pappa o mamma lever inte. Hon hade inga barn men två bröder var av en halvbror samma pappa men ej samma mamma. Helbroden som var min pappa är avliden men halvbrodern lever vem får ärva min faster?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt den legala arvsordningen ärver i första hand barn efter den som gått bort. Vid det fall den bortgångne inte har några barn (bröstarvingar) kommer föräldrarna ärva varsin lika del.

Är det så att båda föräldrarna, eller en av föräldrarna är bortgången, kommer dennes barn att få dela på arvet, dvs. syskonen får då dela. Vid det fall att ett syskon är bortgånget träder dennes barn (du) in och har samma arvsrätt. Ovanstående stadgas i Ärvdabalken 2 kap. 1-2§§.

I ert fall ska arvet fördelas likt följande:

Först och främst delar föräldrarna på arvet med hälften - 50% åt den bortgångnes mor, 50% åt den bortgångnes far. Eftersom dem är bortgångna ska deras avkomlingar ta del av arvet.

Halvbrodern och du (som trädit in för din far) ska dela på arvet som har "tillkommit" den bortgångnes far. Dvs 1/4 (25%) av det totala arvet vardera.

Arvet som "tillkommit" den bortgångnes mor tillkommer dig och endast dig. Detta är eftersom arvlåtarens mor inte har några övriga arvsberättigade förutom du. Halvbrodern är inte arvsberättigad då denne ej är barn eller släkt till denne.

För dig innebär det i det hela att du kommer ärva 3/4 (75%) av det tottala arvet efter din faster.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag.

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94270)