Byte av efternamn för barnet

2017-09-11 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej! Jag har en dotter med ensam vårdnad och pappan är inte speciellt närvarande. När hon var 3 år träffade jag min nuvarande sambo Och vi har en son. Nästa sommar ska vi gifta oss och ta hans efternamn, min dotter har mitt efternamn och inte sin pappas. Kan hon också få ta min sambos efternamn ? Vill inte att hon ska vara den ända som inte har det i familjen . Tacksam för svar :) Med vänlig hälsning,
SVAR

Hej och tack för din fråga.

Det ska inte vara några problem för din dotter att anta det nya efternamnet. Idag är reglerna väldigt givmilda vid namnbyte och har din man ett vanligt efternamn kan hon byta ändå.
Ett barn får anta en förälders efternamn och det blir ju snart ditt. Du är ju dessutom ensam vårdnadshavare och behöver därför inte heller den andre förälderns underskrift.

Lyckönskningar till er från oss på Lawline

Jennie Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3641)
2021-07-31 Kan jag flytta utomlands med mitt barn?
2021-07-30 Om sambo ej flyttar ut enligt överenskommelse?
2021-07-28 Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?
2021-07-27 Mor och far-förälders möjlighet att ge gåvor och träffa sina barnbarn

Alla besvarade frågor (94588)