Byta efternamn på barnen

2016-10-05 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Jag tog min mammas flicknamn (X) i 20 års åldern. När jag gifte mig 15 år senare tog jag min mans efternamn men behöll X som mellannamn. Nu tänker jag ta bort min mans efternamn (ev ha det kvar som mellannamn) och ta tillbaka det efternamn jag bar som ogift (som inte är samma som det efternamn jag är född med)Min yngsta dotter heter X men av någon anledning (jag ej begriper) så fick de 2 äldsta heta Y. De vill nu byta till X (som egentligen är mitt mellannamn men som jag nu ska byta tillbaka till)Min son fyller 18 år om 2 månader. (Den andra dottern blir 16) Jag är forfarande gift med barnens far (Jag vet, OVANLIGT) I vilken ordning gör jag namnbytena? Ska maken också godkänna dessa skriftligt? Måste jag FÖRST byta tillbaka till X innan de 2 äldsta kan byta till mitt efternamn som ogift (dvs X)Vad innebär det för mina 2 äldsta barn när de nån gång gifter sig och kanske vill lägga till ett mellan namn eller byta igen om de redan har bytt efternamn en gång?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Notera att jag i svaret har bytt ut efternamnen mot X och Y. X är ditt efternamn som ogift medan Y är din mans efternamn. Detta för att frågorna och svaren ska vara anonyma.

För att barnen ska få byta efternamn krävs båda vårdnadshavarnas samtycke. Eftersom barnen också ha fyllt 12 år så ska barnen även samtycka till namnbytet (jfr 48 § Namnlagen). Samtycke från barnens sida kan dock underlåtas om barnen/barnet inte haft möjlighet att samtycka på grund av psykisk sjukdom eller annat liknande förhållande.

En anmälan om namnbyte görs skriftligen hos Skatteverket (36 § Namnlagen) - anmälan ska göras av både dig och barnens pappa (om ni båda är vårdnadshavare vilket jag antar att ni är) vilket ställer upp kravet på att även barnens pappa måste godkänna namnbytet.

Ett efternamn som ett barn förvärvat vid födseln kan genom en anmälan till Skatteverket bytas till ett annat efternamn som bärs av någon av föräldrarna enligt 5 § 1 st. namnlagen. Detta innebär alltså att byte av efternamn som har förvärvats genom födelsen kan ske till ett annat efternamn som någon av föräldrarna bär eller senast har burit som ogift, oavsett hur föräldern har förvärvat namnet (se 5 § 2 st. Namnlagen).

Ett barn som har fått sin ena förälders efternamn kan du till den andra förälders efternamn eller till ett namn som en av dina föräldrar har burit som ogift. Detta innebär alltså att dina barn kan byta till ditt efternamn "X" utan att du faktiskt har det som efternamn för tillfället, det enda som krävs är att du senast bar namnet när du var ogift.

Här hittar du mer information om namnbyten samt hur du gör ett namnbyte på Skatteverkets hemsida.

Hoppas du har fått svar på din fråga! Annars är du varmt välkommen att ställa en till fråga, lämna en kommentar här eller att vända dig till någon av våra Express-tjänster.

Trevlig kväll!

Mvh,

Cornelia Najafi
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3574)
2021-01-26 Vem betalar kostnaderna för en hund efter skilsmässa?
2021-01-26 Om jag säljer enskild egendom, är pengarna som försäljningen genererar också enskild egendom?
2021-01-26 Särkullbarns arvsrätt
2021-01-24 Fråga rörande formulering i framtidsfullmakt

Alla besvarade frågor (88496)