Brottsligt att skicka preskriberade fordringar?

2017-08-28 i Preskription
FRÅGA
Bör det inte vara olagligt att skicka preskiberade skulder man måste ju kunna komma vidare om man ska kunna driva företag och betala dem men så länge de ligger kvar i postgången blir de förnyade om du tar emot all post. Moment 22.Pratade med en kriminalare på gymet dom är pensionär nu som påstår att man kan anmäla till ekobrottsmyndigheten och få domslut för det är väl bedrägeri av något slag det handlar om.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Huruvida en skuld är preskriberad eller inte finner du i preskriptionslagen här. Huvudregeln enligt 2 § lagen är att en fordran preskriberas 10 år efter dess uppkomst, alternativt 3 år för en konsument i vissa situationer. Konsekvensen är att du helt enkelt inte behöver betala fordringen.

Mig veterligen finns det dock inget tidigare fall som berört bedrägeri eller liknande brott pga. att någon har skickat en preskriberad fordran. Det krävs mycket för att uppnå brottet bedrägeri, och bör inte vara tillämpligt i ditt fall.

Du som privatperson är alltså inte skyldig att betala.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Preskription (597)
2021-07-27 Preskriptionstid grundat på hyresförhållande
2021-07-27 När preskriberas en fordran avseende småhusentreprenad?
2021-07-26 Ersättning för ärr efter 20 år?
2021-06-30 Preskriptionstid

Alla besvarade frågor (94364)