Brorsbarns rätt till arv
Jag har två farbröder som inte har några barn eller fruar, min pappa och mina farföräldrar är döda. Att bröderna ärver varandra vet jag, men när siste brodern dör,
kan han då testamentera bort allt om han vill, eller har jag som enda brorsbarn
någon sorts arvslott som inte går att testamentera bort?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Regler om arv finns i ärvdabalken (ÄB).
Om en arvlåtare utan barn avlider ska arvlåtarens föräldrar enligt 2 kap. 2 § ÄB dela lika på arvet. Eftersom dina farföräldrar inte lever kommer istället syskonen ärva och dela lika på lotten, enligt paragrafens andra stycke. Av detta stycke framgår även att om ett syskon är avlidet, träder syskonets barn in i dennes ställe. Du skulle därmed ärva den lott som din pappa skulle haft rätt till.
För att du ska ha rätt att få ut någon arvslott förutsätts att arvet kommer fördelas enligt den legala arvsordningen. Detta innebär alltså att din arvslott förutsätter att det inte finns något testamente. I ett testamente har din farbror möjlighet att förordna om sin kvarlåtenskap (9 kap. 1 § ÄB) och således bestämma vem/vilka som ska få ärva denna. Bröstarvingarna, dvs arvlåtarens barn, har alltid en möjlighet att få ut sin laglott (hälften av arvslotten) trots ett testamente (7 kap. 1, 3 §§ ÄB). Denna rätt gäller dock endast bröstarvingarna och innebär således inte någon ovillkorlig rätt för dig att få ut delar av din arvslott. Din rätt till arv inskränker alltså inte din farbrors möjligheter att göra dig arvslös genom ett testamente.
Hoppas du fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,