Blir körkortet indraget vid vårdslöshet i trafik?

2017-08-27 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej jag undrar om man blir dömd för vårdslöshet i trafiken blir körkortet indraget då? Personen ifråga somnade vid ratten.
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

I 5 kap 3 § Körkortslagen hittar du en lista med nio olika punkter då ett körkort ska återkallas. Där framgår att en person som blivit dömd för grov vårdslöshet i trafik ska få sitt körkort återkallat, 5 kap 3 §, punkt 1.a Körkortslagen. Vid vårdslöshet i trafik som inte är grov kan körkortet ändå återkallas om man gjort sig skyldig till någon utav de andra åtta punkterna i paragrafen. Det kan då röra sig om att t.ex. ha kört mot rött, överskridit högsta tillåtna hastighet, smitit från en trafikolycka eller gjort sig skyldig till upprepade trafikförseelser.

Jag har inte riktigt tillräckligt med omständigheter för att bedöma om personen i fråga har gjort sig skyldig till något mer än bara vårdslöshet i trafik men det är vanligt att körkortet återkallas med stöd av 5 kap 3 §, punkt 4 Körkortslagen för den som fälls för vårdslöshet i trafik.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Annie Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?