Bevittnande av testamente

2017-09-15 i Testamente
FRÅGA
Hej! Jag är MS-sjuk gammal kvinna och skulle vilja göra ett testamente. Jag har inte lyckats komma ut och skaffa en advokat, som skulle hjälpa mig med detta. Nu vill jag fråga eftersom jag känner att livet lämnar mig snart pga min hälsa. Räcker det om jag gör så kallas nödtestamente , handskriven utan vittnen.Jag har inte ens 2 vänner som kan komma och bevittna min underskrift. Jag har egendom i Finland och här i Sverige. Eller finns det någon möjlighet att få hemshickat genom datorn kanske ett testamente formulär eller sådant. Eller kan en handskriven testamente räcka med ett enda vittne? Tacksam för all hjälp! En gammal sörjande, ensam kvinna, som förlorat sin dotter nyligen
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag skulle avråda dig ifrån att skriva ett nödtestamente utan vittnen, ett sådant riskerar att klandras och kan bli ogiltigt efter tre månader, om du under den perioden har haft möjlighet att skriva ett ordinarie testamente.

Ett ordinarie testamente behöver inte följa någon struktur eller formenlighet, utan det räcker med att du skriftligen antecknar din vilja och hur du vill fördela din kvarlåtenskap. Det måste dock skrivas under och bevittnas av två närvarande vittnen samtidigt.

När det kommer till bevittnande, tycker jag att du bör kontakta din hemkommun och förklara din situation. Ring växeln och be om att få prata med familjeenheten eller den ekonomiska rådgivaren och se ifall kommunens tjänstemän kan få till ett bevittnande. Eventuellt de kan komma ut till dig, om du inte har möjlighet att ta dig till kommunen.

Skulle kommunen inte anse att det faller inom deras ansvars/kompetensområde, kan du ta kontakt med en lokal juristbyrå som kan hjälpa dig med bevittnande. De kommer med all säkerhet ut till dig. (Tänk på att be om kostnad först).

Ett annat tips är banken. Ta med testamentet och gå ner till ditt lokala bankkontor, förklara att du har tillgångarna i banken och be personalen att bevittna testamentet på plats.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2899)
2021-08-02 Kan ett testamente göra föräldrar och syskon arvlösa?
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente

Alla besvarade frågor (94588)