Betänketid och delgivning vid skilsmässoansökan

Hur lång tid kan det ta vid skiljsmässoansökan när ena maken ej vill skriva under innan besked kan lämnas till andra maken och betänketid på 6 månader börjar.

Antar att delgivning måste ske på något sätt men ena maken kan undvika detta. Kan det kungöras istället?

Finns det något sätt att påskynda.

Undrar också om som i vårt fall flera ansökningar har skickats in med betänketid men löpit ut senaste åren om betänketiden på 6 månader kan minskas. Vi har två gemensamma barn

Lawline svarar

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Betänketid
Det framgår av din fråga att ni har två gemensamma barn. Det framgår dock inte hur gamla de är eller om de varaktigt bor tillsammans med någon av er. Om det är så att ni har något barn under 16 år eller om din fru inte vill skiljas (dvs. inte skriver under skilsmässoansökan) så blir det automatiskt en betänketid om 6 månader.

Undantag från betänketid
Om det är så att du och din fru har levt åtskilda i minst 2 år slipper du dock betänketiden oavsett om ni har barn under 16 år eller om din fru inte vill skiljas. Du måste dock kunna styrka att ni har levt isär i minst 2 år. Du styrker det genom att bifoga ett särlevnadsintyg undertecknat av två personer som känner er väl. Du hittar exempel på utformning av särlevnadsintyget här. Särlevnaden kan även styrkas genom utdrag ur folkbokföringsregistret.

Tidigare skilsmässoansökningar med betänketid som man inte har fullföljt
Du skriver att ni tidigare har ansökt om skilsmässa och haft betänketid men att ni inte har fullföljt ansökan efter det. Du undrar om detta kan påverka så att ni får en kortare betänketid nu. Svaret på den frågan är dessvärre nej. Om ingen av er har begärt fullföljd inom 1 år från det att betänketiden började löpa så avskrivs ärendet och man kan inte hänvisa tillbaka till det.

Delgivning
Som du skriver måste din fru delges din skilsmässoansökan, vilket tingsrätten i ett första skede försöker göra. Om det inte går att delge henne personligen – om hon t.ex. undviker att bli delgiven som du skriver om – kommer tingsrätten utse en s.k. god man för bortavarande part, som kommer att svara för frun istället. Man kan alltså inte i all evighet undvika att bli delgiven och på så vis undvika att en skilsmässa går igenom. För att påskynda processen kan du vara behjälplig med t.ex. kontaktuppgifter till din frus släktingar, vänner eller bekanta som tingsrätten kan ta kontakt med för att lokalisera henne.

Uppföljningssamtal
Du har valt att du vill ha uppföljning via telefonkontakt. Jag kommer därför att ringa upp dig idag klockan 15:00 på det nummer som du har angivit. Om tiden inte passar dig får du gärna kontakta mig på ni.dekeiser@lawline.se så ser vi till att boka in en annan tid som passar dig bättre!

Vänliga hälsningar,

Ni de KeiserRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Äktenskapsskillnad? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000