Betalningsskyldighet föreligger ej för makes skulder

2015-05-26 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej! En väldigt när stående till mig har begärt skillsmässa och papperna har blivit signerad av båda parterna, Dock undrar jag, Hur fungerar det om en av makarna får skulder efter det att skillsmässan har begärts? Värt att nämna i fallet är att paret som går igenom skillsmässan har ett barn tillsammans. Jag undrar alltså om parten som INTE får skuld efter sig blir betalningsskyldig efter det att skillsmässa har begärts från denne part. Tackar för svar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Enligt 1:3 äktenskapsbalken (ÄktB) råder varje make över sin egendom och svarar för sina egna skulder. Även om skilsmässa inte begärts blir alltså en make inte betalningsskyldig för skulder som den andre maken ådrar sig, detta gäller naturligtvis även efter att skilsmässa begärts.

Värt att nämna är även att man vid bodelningen enligt 9:2 ÄktB ser till egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes (detta kallas för den kritiska tidpunkten). Detta innebär att skulder som den ene maken ådrar sig efter den kritiska tidpunkten inte gör att den andre "får mindre" när bodelning görs.

Hoppas att detta var svar på din fråga!

Tom Sundin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3497)
2020-08-10 Samarbete kring familjeliv
2020-08-10 Överlåta samägd fastighet till frun
2020-08-06 Tvist om gravsättning
2020-08-05 Kriterier för dold samäganderätt

Alla besvarade frågor (82708)