Bestridande av testamente

2016-02-29 i Testamente
FRÅGA
En faster har gått bort. Hon hade inga egna barn och ingen man. Hennes bror är i livet. Jag och min syster har var sitt barn som enligt testamente ska få ärva 250 000:- var och brodern 100 000:-. Jag och min syster fick bohaget vilket egentligen bara är en kostnad. Sedan har hon testamenterat en mycket stor summa pengar fördelat på 2 hjälporganisationer. Om jag förstått det rätt utan testamente ska brodern få hälften och jag och min syster få hälften efter vår far. Går det att bestrida detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett testamente anses utgöra den avlidnes sista vilja, och utgångspunkten är att den ska respekteras. Som huvudregel är det enbart bröstarvingar (d.v.s. den avlidnes barn) som som begära s.k. "jämkning" av testamente i syfte att få ut sin laglott. I ert fall finns dock inga bröstarvingar. Därför är utgångspunkten att testamentet ska gälla.

Det finns dock ett antal sätt att angripa ett testamente, möjligheternas stadgas i kap 13 ärvdabalken. Ett testamente är ogiltigt ifall det bl.a. inte följer formkravet (d.v.s. bevittnat och underskrivet osv), har upprättats under psykisk störning eller genom tvång eller vilseledande osv. Om något sådant inte föreligger kan testamentet tyvärr inte klandras och det blir således gällande.

Om du vill ha något förtydligat eller har ytterligare frågor kan du kontakta mig på max.o.axell@gmail.com.

Ha en bra dag!

Max Axell
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2724)
2021-01-19 Får mina barn det som testamenterats till mig?
2021-01-18 Ärver mitt barn mig om jag är sambo eller gift med min partner?
2021-01-18 Fel i testamentet?
2021-01-16 Går testamente före halvsyskons rätt till arv?

Alla besvarade frågor (88268)