Beslag som tvångsmedel

2017-11-09 i Polis
FRÅGA
Hej! För fyra veckor sen så satt jag anhållen i 24 tim - misstänkt för grov misshandel. Oskyldig. Släpptes den 24:de timmen och min försvarare berättade att jag syntes på övervakningskamera och därmed oskyldig ( troligtvis i framtiden kommer kallas in som vittne). För två veckor sen fick jag papper om att fallet är nedlagt mot mig och jag har inte längre med saken att göra. Men..min telefon ligger på beslaget och dom vägrar släppa den utan kallelse och jag vet att inget finns på min telefon. Så min fråga är då - När får jag den? Jag är ju inte med i utredningen och den ligger ju paketerad på beslaget?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

För att tvångsmedlet "beslag" ska få användas så krävs det inte att man har begått ett brott av en viss svårhetsgrad. Beslag kan dessutom användas trots att det inte finns någon misstanke mot en viss person om brott. Beslag kan avse föremål eller skriftlig handling under förutsättning att det "skäligen kan antagas":

1) äga betydelse för utredning om brott,
2) vara avhänt någon genom brott,
3) kunna förverkas på grund av brott.

I fall 1 aktualiseras beslagets bevissäkrande funktion och i fall 2 och 3 säkras verkställigheten av domen.

Om de grundläggande förutsättningarna för beslaget inte längre finns så ska beslaget omedelbart hävas, se JO 2006-04-28 (dnr 3076-2004), där det bland annat var fråga om sedlar som inledningsvis avsågs vara föremål för teknisk undersökning.

Beslutet om beslag bör alltså hävas så fort det går att konstatera att det inte finns någon information på telefonen som kan gynna utredningen. Jag kan tänka mig att polis och åklagare har en hel del arbete och att handläggningstiderna därför är långa.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Polis (363)
2021-09-25 När har polisen rätt att omhänderta en person, samt tvinga en lämna ett urinprov?
2021-09-25 Får man inneha skjutvapen i försvarssyfte?
2021-09-11 ​Husrannsakan och beslagtagande av föremål.
2021-08-29 Rättigheter och skyldigheter vid polismöte

Alla besvarade frågor (95858)