Berör Prop. 2016/17:105 preskiptionslagen?

FRÅGA
Hej! Jag har läst att Morgan Johansson (S) föreslagit en lagändring ang, betalningsamärkningar gäller det om man har en skuld till inkassoföretagen som jag anser är preskriberad sedan 20 år tillbaka, jag har aldrig varit i kontakt med inkassobolagen någon gång under dessa 20 år, o flyttat 4 ggr under dessa år så dom kan inte påstå att peskripstonsavbrott har inträffat, kan dom fortfarande skicka ärende till kronofogden, om den nya lagen träder ikraft, jag är 72 år o dålig pension.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Som jag tolkar den proposition som nu lämnats in till riksdagen (Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar, Prop. 2016/17:105 ) så berörs inte preskriptionslagen utav den. Då det är preskriptionslagen som reglerar preskriptionstider och preskriptionsavbrott så kommer din fråga inte att påverkas av den eventuella lagändringen.

Propositionen riktar in sig mot betalningsanmärkningar. Det ska enligt propositionens förord bli lättare för privatpersoner att bli av med gamla betalningsanmärkningar eller betalningsanmärkningar för skulder som de inte visste om att de existerade. Så ifall din skuld som du säger är preskriberad så bör du inte ha något att oroa dig för!

Hoppas att detta besvarade din fråga, annars så får du gärna återkomma!

MVH

Måns Lundvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (414)
2021-07-29 Vad kan man göra om någon vägrar lämna tillbaka egendom som tillhör annan?
2021-07-27 Preskription av fordran till dödsbo
2021-07-07 Är min bostadsrätt att betrakta som belånad?
2021-07-01 Förutsättningarna för att få behålla en misstagsbetalning

Alla besvarade frågor (94363)