Bemötande av betalningskrav av gammal skuld

2017-07-21 i Preskription
FRÅGA
Hej jag fick en delgivning från kronofogden där ett företag kallat Alektum finans försökte driva in en 15 år gammal skuld, jag antog att preskribitionstiden hade gått ut och därför bestred jag ärendet, Alektum svarade med att gå direkt till tingsrätten.De har papper på att de har skickat brev men mig veterligen har jag inte fått några brev och en snabb googling på Alektum visar att många haft problem med företaget och de bedriver en oetisk och hänsynslös verksamhet.Jag har varit sjukskriven större delen av mitt vuxna liv och jag har/hade social fobi mina journaler intygar på att jag får ångest och djup oro av brev och telefonsamtal samt att jag har stora problem att ta kontakt med offentliga myndigheter, detta är något jag säkerligen kan få bekräftat av psykiatrin via telefon vid den förenklade rättsproccesen jag har i Örebro tingsrätt den 4de september. Är detta något jag kan yrka på i rätten? jag förnekar inte de flesta skulderna bara min vetskap om dem och jag betalar gärna grundskulderna men inte räntan och de överdrivna "kostnader" de påstås ha.Genom att kalla psykolog/läkare som vittne så erkänner jag möjligheten att de faktiskt har skickat brev och brutit preskribitionstiden.Har jag större chanser om jag bara nekar all kännedom om brev och skulder och tar upp Alektums dåliga rykte och oproffessionella beteende, bla när de skickade 100.000 minderåriga barn till kronofogden för skolfoton de inte beställt.Tack på förhand /// Kent H
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Preskriptionstiden för fordringar kan max vara tio år, men denna tid förlängs varje gång man gör något med fordran, t ex borgenären skickar ett betalningskrav till dig eller vänder sig till kronofogden eller gäldenären betalar av ränta eller amorterar. Om din skuld till företaget fanns på riktigt, men du inte har hört något från dem förrän över tio år senare är det utanför preskriptionstiden och du är inte betalningsskyldig.

Angående hur du ska bestrida deras krav i domstolen förstår jag det som att du slits mellan två olika tillvägagångssätt. Antingen har du inte fått några brev alls från dem eller så har du det men du har inte öppnat pga psykisk ohälsa. Var ärlig och håll fast vid dina ord. Om du inte har fått några brev så håll fast vid det. Du kan ändå berätta för domstolen att du mår väldigt dåligt av det här… Det är trots allt ett företag mot en enskild människa. Men nämn inte att du inte öppnar brev eftersom det gör det osäkert huruvida du faktiskt mottagit brev eller inte.

Om du har fått breven, eller är osäker för att du slänger alla brev utan att titta på dem t ex, är det smart om du tar kontakt med läkare och psykolog samt trycker på att de inte försökt ta kontakt med dig på något annat sätt. Det är dock inte säkert att det kommer räcka om du faktiskt vet om att du har fått brev och inte öppnat dem om det var inom preskriptionstiden.

Ta hjälp av ett juridiskt ombud för att föra din talan i domstolen!

Vänligen,

Hanna Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Preskription (597)
2021-07-27 Preskriptionstid grundat på hyresförhållande
2021-07-27 När preskriberas en fordran avseende småhusentreprenad?
2021-07-26 Ersättning för ärr efter 20 år?
2021-06-30 Preskriptionstid

Alla besvarade frågor (94336)