Begränsa bröstarvinges rätt till arv

2016-12-15 i Testamente
FRÅGA
Jag hjälper mina föräldrar. De har ganska många tillgångar. Problemet är att min bror är alkoholist utan några ägodelar eller boende, med stora skulder hos kronofogden. Det mina föräldrar och jag oroar oss för och måste ta tag i är, vad kan de vidta för åtgärder?Om det skulle hända dem något så skulle hälften av deras tillgångar gå till kronofogden och till sprit och droger. De vill ha hjälp med var de kan vända sig för att få hjälp
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det låter som att det kan vara en bra idé för dina föräldrar att upprätta ett testamente. Om inget testamente finns ska arvet skiftas lika mellan dina föräldrars bröstarvingar, vilket är du och din bror och eventuellt andra syskon. Trots ett testamente kan bröstarvingar alltid göra anspråk på halva sin laglott, alltså hälften av vad de skulle fått utan testamentet. I vilket fall som helst kan ett testamente i alla fall förordnas för att reglera att åtminstone hälften av din brors av kan gå till något eller någon annan.

För att få hjälp med att skriva ett testamente rekommenderar jag er att ta kontakt med en av våra erfarna jurister, ni kan boka tid genom att klicka här.

Maria Pettersson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2685)
2020-12-03 Hur ändrar jag arvsordningen?
2020-12-03 Hur mycket kan man testamentera bort till en särbo?
2020-11-30 Är ett testamente som saknar testators underskrift ogiltigt?
2020-11-29 Är kopia av testamente ogiltigt?

Alla besvarade frågor (86897)