Bedömning av om ett rattfylleribrott ska anses som grovt

2017-06-12 i Trafikbrott
FRÅGA
Var går gränsen för grov drograttfylleri?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 4 § lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott (TBL) döms den som för ett motordrivet fordon efter att ha intagit narkotika i så stor mängd att det under eller efter färden finns något narkotiskt ämne kvar i blodet, för rattfylleri. Om brottet är att anse som grovt ska föraren dömas för grovt rattfylleri i enlighet med 4a§ TBL.

Det finns inga ”gränser” för huruvida brottet rattfylleri ska betraktas som grovt. Frågan om brottet ska betraktas som grovt avgörs med beaktande av samtliga omständigheter vid brottet. Vid bedömningen ska särskilt beaktas förarens alkoholkoncentration över 1 promille, om föraren annars varit avsevärt påverkad av alkohol eller annat medel eller om framförandet av fordonet har inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten, se punkt 1-3 i 4a§ TBL.

Om det finns någon förmildrande omständighet kan brottet bedömas lindrigare. Mildrande omständigheter vid rattfylleri föreligger främst då framförandet av fordonet inte medfört någon nämnvärd fara för trafiksäkerheten, till exempel vid strängt begränsade trafikuppgifter som att omparkera eller flytta en bil en kort sträcka på en plats där ingen annan trafik förekommer.

Det görs alltså en samlad bedömning från fall till fall för att avgöra om brottet har varit grovt.

Hoppas du fått svar på din fråga annars är du välkommen att återkomma!

Vänligen,

Beatrice Rälg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1188)
2021-08-01 Indraget körkort i Tyskland; får jag fortsätta köra bil i Sverige eller kommer körkortet dras in här också?
2021-07-31 Olovlig körning under 15 år.
2021-07-31 Spärrtidens längd
2021-07-31 B-körkort 4200 kg

Alla besvarade frågor (94603)